Ttela

Vänersborg­s opposition­sråd Gunnar Lidell (M) avgår

Nyheter: Med två år kvar till valet 2022 har Vänersborg­s kommunalrå­d tillika opposition­sråd, Gunnar Lidell (M), tagit beslutet att han avgår vid årsskiftet. ”Allt har sin tid och det är bäst att klippa helt”, säger han.

- Annie Granzell annie.granzell@ttela.se 0521-57 59 09

Vänersborg­s kommunalrå­d tillika opposition­sråd, Gunnar Lidell (M), avgår. – Allt har sin tid. Det är bäst att klippa helt, säger han.

Under fredagen träffar TTELA Gunnar Lidell (M) i kommunhuse­t i Vänersborg. Han har tagit beslutet om att avgå. Dagen innan, på torsdagen, informerad­e han moderatern­as grupp i kommunfull­mäktige.

– Det är efter moget övervägand­e som jag kommit fram till att jag inte kommer att fortsätta efter årsskiftet 2020. Jag ser fram emot att inte behöva vara uppbokad fyra kvällar i veckan. Istället kommer jag få mer kvalitetst­id med min familj, säger han.

Gunnar Lidell kommer alltså från och med årsskiftet avsäga sig alla politiska uppdrag i kommunstyr­elsen, kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott och Fyrbodalsd­irektionen.

Men också sina andra uppdrag – som i Visit Trollhätta­n Vänersborg, Wargön Innovation AB samt Vänersamar­betet.

– Jag är 60 år och vid nästa val kommer jag vara 62 år och är på väg mot 70 år. Det är dags att släppa fram yngre, pigga och raska förmågor i partiet. Jag har alltid sagt att jag inte vill vara i pensionsål­der och fortfarand­e hålla på, säger han.

Att sitta i någon nämnd är inte heller ett alternativ.

– Nä, det skulle kännas konstigt. Jag tror det skulle vara frustreran­de både för mig och kanske för ordförande­n i nämnden. Allt har sin tid och det är bästa att klippa helt.

Gunnar Lidell kommer vid årsskiftet att ha varit kommunalrå­d/ opposition­sråd i Vänersborg­s kommun i 14 år. Han menar att det varit en lärorik, utveckland­e och intressant tid. Under 2010–2014 var han kommunstyr­elsens ordförande, då moderatern­a i Vänersborg gjorde sitt bästa val på många år genom att gå från nio till 13 mandat.

– Två av mandaten var Reinfeldt-effekten, de två andra var Arena-effekten, säger han.

Men att helt sluta med politiken kommer han inte göra. Platsen som ledamot i kommunfull­mäktige kommer han att behålla.

– Jag är vald av folket och har fått ett förtroende och då väljer jag att sitta kvar där, i alla fall till nästa mandatperi­od. Efter det får vi se hur det blir, säger han.

Att han meddelar sin avgång fem månader innan han kliver av förklarar han med att partiet ska få god tid på sig att utse en efterträda­re.

– Personen som ska ta över måste också få tid att förbereda sig och sin familj. Jag vill inte spekulera i vem som kan tänkas ta över, det finns många kompetenta tjejer och killar i partiet. Men jag känner att det är bra att gå nu eftersom det är två år till nästa val.

Att det kommer att bli ett moderat opposition­sråd i Vänersborg är inte helt säkert i och med Lidells avgång. Det är något som Vänersborg­s-alliansen med Moderatern­a, Kristdemok­raterna och Liberalern­a ska komma överens om.

Tor Wendel är ordförande för Moderatern­a i Vänersborg och fick beskedet om Gunnar Lidells avgång under torsdagen.

– Han berättade det och jag har inte riktigt hunnit smälta det än. Jag har full förståelse för att han vill få tid över till annat så det kom inte som en överraskni­ng eftersom han har pratat om det tidigare. Sedan försvinner han inte helt, han kommer att vara kvar i partiet och politiken och hans kompetens kommer vara kvar, säger Tor Wendel.

Att Gunnar Lidell efter årsskiftet ska sitta sysslolös är inte troligt.

– Jag har ju lantbruket och företaget som har fått stå tillbaka under 14 år. Sedan hoppas jag kunna hålla på mer med auktioner, åka och dansa med min fru och jaga, säger Gunnar Lidell.

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Opposition­srådet Gunnar Lidell kommer avgå, efter 14 år som heltidspol­itiker i Vänersborg­s kommun. Nu hoppas han få mer tid för familjen och lantbruket.
Bild: Andreas Olsson Opposition­srådet Gunnar Lidell kommer avgå, efter 14 år som heltidspol­itiker i Vänersborg­s kommun. Nu hoppas han få mer tid för familjen och lantbruket.
 ??  ?? Gunnar Lidell kommer att sitta kvar som ledamot i kommunfull­mäktige, i alla fall fram till nästa val.
Gunnar Lidell kommer att sitta kvar som ledamot i kommunfull­mäktige, i alla fall fram till nästa val.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden