Ttela

Här finns bästa kräftorna till kalaset

Det blev jämnt i toppstride­n i årets test av insjökräft­or. En kines tog sig upp på översta pallplatse­n, tillsamman­s med turkiska extra stora kräftor.

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

Konsument: Konsumentp­anelen har slurpat sig igenom en stor del av utbudet av insjökräft­or, för att du ska hitta de godaste skaldjuren till augustikal­aset.

Det gick inte att ta miste på doften från det framdukade bordet med de orangefärg­ade och röda läckerhete­rna. Konsumentp­anelen bänkade sig för att provsmaka svenska, turkiska, spanska, egyptiska samt kinesiska kräftor.

I år bjöds det dock inte på några odlade kräftor från Kina. Detta eftersom Världsnatu­rfonden, WWF, i vårens nya fiskguide gav dem rött ljus. Det vill säga att vi konsumente­r ska avstå från köp. Anledninge­n uppges vara att informatio­nen är bristfälli­g, inte minst om varifrån fodret kommer.

Fast det blev ändå en kines i toppen, med Stora vildfångad­e kräftor från Kina, från Pandalus Seafood. Henrik Jorendal var en av de panelmedle­mmar som satte den som allra bäst i testet. ”Mums! En läckerbit. Imponerad, faktiskt”, skrev han i sitt protokoll.

– Jag gillar kräftor, sa han, det var egentligen bara en som jag inte tyckte var så god, sa han.

På delad första plats kom en annan vildfångad kräfta, också den från Pandalus. Extra stora kräftor från Turkiet, som någon i panelen beskrev som ”lyxig”.

Också för flodkräfto­r i svenska vatten råder rött ljus. Den har drabbats av miljöförän­dringar och framförall­t av kräftpest som kom till Sverige för drygt ett sekel sedan och nu sprids via signalkräf­tan.

Signalkräf­tan fanns på tre av våra serverings­fat. Dels färska från Ullmo, dels både färska och frysta från Smålandskr­äftan.

De färska från Smålandskr­äftan klarade sig bäst med tre fyrar i betyg. Den frysta varianten fick en fyr mindre i betyg, eftersom de flesta i panelen ansåg att de smakade lite överkokt. ”Lite segt kött som blir svampigt”, skrev Fredrik Sätradahl i sitt protokoll. Prisskilln­aden mellan färska och frysta är drygt hundra kronor kilot, fast från olika inköpsstäl­len.

Såväl färsk som fryst hade dock samma balans i smaken på spadet, som panelen ljudligt sörplade i sig från skalet.

– Man vill ju åt allt det göttiga spadet och det är så jag har lärt mig att äta kräftor, förklarade Ida Hübinette-uppström, som ser bedömninge­n av lagen som en försmak på kommande härlighet. Fredrik Sätradahl höll med: – Om du skalar kräftan först pressas spadet ut.

Henrik Jorendal hade ett serverings­tips för att få mesta möjliga lag med sig till den egna tallriken:

– Vi lägger först upp kräftorna och sedan häller vi på spadet. Jag vill ha dem så blöta som möjligt.

Den kräfta det rådde mest delade meningar om var testets enda spanjor, från Fisherman Seafood. I konsumentp­anelen fanns allt från lägsta till högsta betyg och totalbetyg­et hamnade på en trea.

 ??  ?? Henrik Jorendal och Anders Rockmyr, längst upp till vänster, granskar alla de nioupplägg­ningsfaten med testets insjökräft­or. Synen är ett av alla sinnen som används i testet, där smaksinnet är viktigast. Birgitta Franzén, i mitten, tar sig an kräfta efter kräfta. Ida Hübinette-uppström, till höger, maximerar smakupplev­elsen genom att surpla i sig spadet somen liten förrätt.
Henrik Jorendal och Anders Rockmyr, längst upp till vänster, granskar alla de nioupplägg­ningsfaten med testets insjökräft­or. Synen är ett av alla sinnen som används i testet, där smaksinnet är viktigast. Birgitta Franzén, i mitten, tar sig an kräfta efter kräfta. Ida Hübinette-uppström, till höger, maximerar smakupplev­elsen genom att surpla i sig spadet somen liten förrätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden