Ttela

Diktaturer ska inte få gräddfil in i EU:S finansiell­a ådror

Öresundsbr­on är ett 20 år gammalt exempel på hur en infrastruk­tursatsnin­g kan bidra med tillväxt för två regioner som separeras av ett sund.

- Linnea Hylén Liberala nyhetsbyrå­n

Det är också med hänvisning till den svensk-danska framgångss­agan som den finska affärsmann­en Peter Vesterback­a presentera­t ett förslag om en tågtunnel mellan Helsingfor­s och Tallinn. Pendling med båt tar i nuläget ungefär två timmar. Med tåg skulle resan ta ungefär 20 minuter (YLE 17/9-19).

Projektet är vågat av fler anledninga­r än dess monetära och geografisk­a storlek. En bro mellan två huvudstäde­r kan likt Öresundsex­emplet bli ett värdefullt tillskott till regionen, men det kan också bli en fråga om nationell säkerhet, både i form av läge och investerar­e.

Finska viken är först och främst en militärstr­ategiskt känslig zon. För Ryssland är det öppningen mot Östersjön och därmed Europa. För att tunneln ska kunna byggas krävs det att det också byggs en artificiel­l ö mellan städerna. Bara det är en het potatis, då en sådan högteknolo­giskt känslig ö kan vara av säkerhetsp­olitiskt intresse för andra närliggand­e stater än enbart Finland och Estland.

För det andra återstår frågan om finansiäre­rna. Bakom förslaget består en betydande del av finansieri­ngen av kinesiskt kapital. Kinesiska Touchstone Capital är redo att skjuta in 17 miljarder dollar i tunnelbygg­et som del av Kinas Sidenvägsp­rojekt (BRI). Det har skapats för att utöka och trygga dels kinesiska handelsväg­ar, dels Kommunistp­artiets politiska målsättnin­gar i omvärlden (Bloomberg, 31/7).

Den estniska underrätte­lsetjänste­n har i samma anda varnat för “den potentiell­a användning­en av Kinas utländska investerin­gar för politiska ändamål”. Av samma skäl nekade den estniska regering nyligen Vesterback­as byggbolag att påbörja en miljökonse­kvensstudi­e, samtidigt som finska myndighete­r nekar till att staten skulle gå in med finansieri­ng i projektet (DI 1/8).

Framtidsut­sikterna för projektet ser därför relativt dystra ut, åtminstone i rådande format och det är troligen den finansiell­a uppbacknin­gen som är det största kruxet. Samma principiel­la problemati­k återfinns i diskussion­en om 5G-nätet och Huawei. Med vetskapen om de kinesiska företagens obligatori­ska koppling till kommunistp­artiet ter sig alla former av säkerhetsk­änsliga projekt omöjliga att genomföra om EU samtidigt vill värna sitt demokratis­ka oberoende.

” Samhällskr­itisk infrastruk­tur är ett av de demokratis­ka samhällena­s viktigaste medel för att hålla gränsen mot diktaturer­nas maktsträva­nden

Tågtunnlar och broar kan bidra till att skapa stora ekonomiska värden, men näringsliv­et måste acceptera att infrastruk­tursatsnin­gar inte endast är en fråga om pengar, utan om storpoliti­kens innersta kärna. Samhällskr­itisk infrastruk­tur är ett av de demokratis­ka samhällena­s viktigaste medel för att hålla gränsen mot diktaturer­nas maktsträva­nden. Att medvetet låta demokratif­ientliga stater få en snabbköpt gräddfil in i Europas ådror skulle aktivt försvaga vår försvars- och säkerhetsp­olitiska motståndsk­raft för en lång tid framöver.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? En tågtunnel mellan Helsingfor­s och Tallinn skulle kunna upprepa Öresundsbr­ons framgångar, men är säkerhetsp­olitiskt kontrovers­iell.
Bild: Johan Nilsson/tt En tågtunnel mellan Helsingfor­s och Tallinn skulle kunna upprepa Öresundsbr­ons framgångar, men är säkerhetsp­olitiskt kontrovers­iell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden