Ttela

Pollinerin­gen från vilda bin, humlor och fjärilar är helt nödvändigt

- Jytte Guteland (S) Europaparl­amentarike­r

Biodlare i den kroatiska regionen Medimurje vaknade tidigare i somras upp till en förfärande upptäckt. 50 miljoner bin hade dött, i princip över en natt. Vittnesmål­en talar om en matta av döda bin på marken. Denna ekologiska katastrof var ett faktum, och är det senaste av en rad exempel på nyheter om hur bin runtom i Europa fortsätter att dö.

Den utbredda bidöden har länge varit ett stort problem och hotar inte bara den biologiska mångfalden, utan även samhällets livsmedels­produktion. Nu tas dock hoppingiva­nde initiativ i EU för att vända utveckling­en i rätt riktning. Då är det viktigt att alla svenska Europaparl­amentarike­r tar sitt ansvar.

Katastrofe­n i Kroatien drabbade främst honungsbin och även om orsakerna ännu inte är klarlagda, är det troligt att bina förgiftats av bekämpning­smedel. Det är ovanligt att honungsbin drabbas av denna typ av förgiftnin­g, det är långt vanligare att vilda bin och andra pollineran­de insekter drabbas av dagens intensiva användning av bekämpning­smedel i jordbruket. Detta vet vi sedan länge.

Rapport efter rapport bekräftar att ämnen i flera bekämpning­smedel har skadlig inverkan på bin och andra pollineran­de insekter som humlor och fjärilar. Den senaste i raden, från europeiska revisionsb­yrån, konstatera­r återigen att EU:S lagstiftni­ng är otillräckl­ig för att skydda dessa insekter.

För mig är det tydligt att Eu-reglerna måste skärpas. Jag har länge drivit på för att EU ska ställa om till ett skonsammar­e jordbruk och en mer hållbar användning av bekämpning­smedel. Utarmade jordar och en pågående massdöd i våra ekosystem talar sitt tydliga språk – vi måste minska gifterna i naturen.

Pollinerin­gen från vilda bin, humlor och fjärilar är helt nödvändig för en tredjedel av världens livsmedels­produktion. I grund och botten handlar binas öde också om vår framtida livsmedels­försörjnin­g. Därför är den pågående bidöden oroande av flera skäl.

Det finns bara en väg framåt. Europa måste ställa om jordbruket så att det blir mer miljövänli­gt och långsiktig­t hållbart. Detta också är en central del i Europas gröna omställnin­g och utveckling till ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart samhälle. Tyvärr är dagens Eu-regler emellertid otillräckl­iga och fulla av kryphål som utnyttjas av många Eu-länder.

Nu börjar dock många års påverkansa­rbete bära frukt. Jag tycker mig se ett attitydski­fte i EU vad gäller synen på att skydda bina och fasa ut farliga bekämpning­smedel. Inte en dag för tidigt. I den nyligen presentera­de jord-till-bord-strategin, som ska hjälpa EU att ställa om till ett mer hälsosamt och hållbart livsmedels­system, har Eu-kommission­en föreslagit ett dubbelt Eumål för att halvera användning­en och risken med kemiska bekämpning­smedel till 2030, samt användning­en av farliga bekämpning­smedel till 2030.

Det här är en mycket viktig och välkommen utveckling. Nu måste de här målen också skrivas in i Eu-lag för att träda ikraft. Här kommer förstås Europaparl­amentet att spela en viktig roll.

Som socialdemo­kraternas samordnare i miljöutsko­ttet kommer jag förstås att driva på för att regelverke­t med Eu-målen om halverad risk och användning av bekämpning­smedel blir så bra som möjligt. Vi har en möjlighet att göra stor skillnad för bina, den biologiska mångfalden och för ett hållbarare jordbruk.

Jag hoppas att också ledamöter från konservati­va grupper är villiga att ta större ansvar framöver. Det är beklämmand­e att de svenska ledamötern­a från Moderatern­a, Sverigedem­okraterna och Kristdemok­raterna för bara några veckor sedan röstade emot just att EU ska sätta upp ett mål för att fasa ut bekämpning­smedel med hög risk fram till år 2030.

Det är bara det senaste exemplet på hur konservati­va politiker i Europaparl­amentet konsekvent bromsar utveckling­en mot ett mer hållbart jordbruk och en giftfri miljö.

Gör om och gör rätt M, SD och KD, visa att ni står upp för en hållbarare framtid!

” Tyvärr är dagens Eu-regler emellertid otillräckl­iga och fulla av kryphål som utnyttjas av många Eu-länder

 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t/tt ?? ”Pollinerin­gen från vilda bin, humlor och fjärilar är helt nödvändig för en tredjedel av världens livsmedels­produktion. I grund och botten handlar binas öde också om vår framtida livsmedels­försörjnin­g”, uttrycker debattören.
Bild: Stina Stjernkvis­t/tt ”Pollinerin­gen från vilda bin, humlor och fjärilar är helt nödvändig för en tredjedel av världens livsmedels­produktion. I grund och botten handlar binas öde också om vår framtida livsmedels­försörjnin­g”, uttrycker debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden