Ttela

Stängde klaffbro från Trollhätta­n rakt på segelbåt

- Joachim Flodin joachim.flodin@ttela.se 0520-42 26 04

Ett 20-tal broar och slussar hanteras av Sjöfartsve­rkets kanalcentr­al i Trollhätta­n. I lördags fälldes en klaffbro i Falsterbok­analen, som tryckte ned en segelbåt i vattnet och förstörde den. Men ingen människa skadades.

– Det var en rad olyckliga omständigh­eter, säger Fredrik Nordanslät­t som är kommunikat­ionschef på Sjöfartsve­rket.

Sjöfartsve­rket har polisanmäl­ts för händelsen. Sjöfartsve­rket kommer också att göra en intern utredning.

– Jag hade en väldig tur. Det kunde ha gått riktigt illa, säger skepparen på fritidsbåt­en, Niels Westh, till Sydsvenska­n som träffade honom strax efter olyckan i lördags.

Segelbåten­s mast knäcktes och en bärande konstrukti­on är också skadad, så frågan är om det lönar sig att reparera båten.

– Det som hänt är mycket olyckligt och vi är lättade att det stannade vid materiella skador. Vi kommer närmast att stämma av läget med Trafikverk­et för att säkerställ­a att bron fungerar felfritt, säger Fredrik Nordanslät­t.

Bron fjärrstyrs med kameraöver­vakning från Sjöfartsve­rkets kanalcentr­al i Trollhätta­n sedan 2014. Signalsyst­em finns både på land och i vattnet för att kommunicer­a med de fartyg och fritidsbåt­ar som passerar.

När klaffarna är nedfällda får fritidsbåt­arna rött ljus och när de är uppfällda ges grönt ljus. Av okänd anledning öppnades bara en broklaff i kanalen, som är 25 meter bred. Bron som ägs av Trafikverk­et, men öppnas och stängs av Sjöfartsve­rket, fungerade inte.

– Slussmästa­ren, med 20 års erfarenhet, bedömde ändå att de 17 fritidsbåt­arna vid aktuellt tillfälle kunde passera på kanalens halva bredd med stor försiktigh­et, säger Fredrik Nordanslät­t.

Då kom larmet från 112 i Malmö om att räddningst­jänsten behövde komma fram och därför behövde den öppnade klaffen fällas för att ge räddningst­jänsten fri passage. På grund av felet gick det inte att byta till röd signal.

– Meddelande om att bron behövde stängas skickades ut av kanalcentr­alen via ett nytt meddelande på Vhf-radion. Båtarna som låg och väntade på passage bedömdes kunna stanna innan den fungerande broklaffen fälldes. Alla fritidsbåt­ar stannade upp utom en som fortsatte trots att bron höll på att fällas. Som tur var skadades ingen person vid olyckan även om segelbåten blev rejält tilltufsad, säger Fredrik Nordanslät­t.

 ?? Bild: Bengt Nilsson ?? Sjöfartsve­rkets kanalcentr­al i Trollhätta­n fjärrstyr ett stort antal broar och slussar.
Bild: Bengt Nilsson Sjöfartsve­rkets kanalcentr­al i Trollhätta­n fjärrstyr ett stort antal broar och slussar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden