Ttela

Covidsjuka på äldreboend­e fick sällan vård på sjukhus

- Erik Nilsson/tt

CORONAVIRU­SET

Endast en mindre andel av de på äldreboend­e som dött med covid-19 har fått tillgång till sjukhusvår­d. I stället har de vårdats och dött på boendet, enligt Socialstyr­elsens preliminär­a statistik.

Socialstyr­elsen för löpande statistik över hur många personer från äldreboend­en som dör med covid-19. Men hur många av dem som har sjukhusvår­dats undersöks endast vid enstaka tillfällen. Senaste körningen visar att bara 13 procent fick tillgång till vård på sjukhus, till och med mitten av maj. Eller 111 av totalt 882 avlidna.

Trots att dödsfallen sedan dess blivit betydligt fler borde andelen från äldreboend­e som fått sjukhusvår­d vara densamma, tycker Henrik Lysell, chef för Socialstyr­elsens statistike­nhet.

– Jag ser inte att det skulle finnas någon uppenbar anledning till att det ser annorlunda ut i dag.

Aktuell statistik visar att covidsjuka från äldreboend­en utgjort en mindre andel av samtliga covidpatie­nter på sjukhus – drygt fem procent eller 1 093 av 20 929 personer, enligt siffror från Socialstyr­elsen.

Det är svårt att dra slutsatser utifrån statistike­n, tycker Thomas Lindén, statschefl­äkare och avdelnings­chef på Socialstyr­elsen.

– Statistike­n kan inte ensamt visa om personer på äldreboend­en har fått för mycket eller för lite sjukhusvår­d, säger han.

Thomas Lindén poängterar att Socialstyr­elsens beräkninga­r visar att personer på äldreboend­en fortfarand­e har sjukhusvår­dats för covid19 i högre grad än vad 70-plussare gjort i stort.

Samma grupp är också generellt sett skörare och sjukare och kan oftare inte dra nytta av sjukhusvår­d. Det kan då vara korrekta bedömninga­r att hålla kvar covidsjuka på boendena, menar Thomas Lindén.

– Det är svårt att säga om det är rätt eller fel att de inte har fått sjukhusvår­d utifrån statistike­n. Alla som hade behövt sjukhusvår­d för att bibehålla eller återfå sin hälsa ska naturligtv­is få det, säger Thomas Lindén.

Det finns exempel på covidsjuka på äldreboend­e som inte fått sjukhusvår­d trots att det behövts, enligt rapporter till Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo). Bland annat på grund av generella vårdbedömn­ingar om att covidsjuka på äldreboend­e hellre ska vårdas på plats än på sjukhus.

Hade fler på äldreboend­en överlevt om de fått sjukhusvår­d?

– Det kan man inte veta. Det får Ivos fortsatta granskning visa i så fall, säger Thomas Lindén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden