Ttela

Fusk och våld troligt i Belarus presidentv­al

- Troy Enekvist/tt

BELARUS

På söndag är det presidentv­al i Belarus. För första gången på länge har Aleksandr Lukasjenko en opposition värd namnet – men någon ny president är inte att vänta. – Detta kan bli det smutsigast­e valet någonsin, säger Belaruskän­naren Ingmar Oldberg.

– Han är en träig sovjetisk byråkrat som är slug och maktmedvet­en. Han gör allt för att hålla sig kvar vid makten, säger Ingmar Oldberg, Belaruskän­nare och associerad medarbetar­e vid Utrikespol­itiska institutet.

Mannen han beskriver är Belarus (Vitrysslan­d) sittande president Aleksandr Lukasjenko, som kallas för Europas sista diktator och som har innehaft presidents­kapet sedan 1994.

Inför valet har en trio av kvinnor tornat upp sig som motståndar­e mot Lukasjenko samtidigt som stora protester förekommit runt om i landet. Martin Kragh, chef för Rysslandso­ch Eurasienpr­ogrammet vid UI, beskriver protestern­a som liknande de som kommit och gått i forna sovjetrepu­bliker genom åren.

– Människor kräver grundlägga­nde värdighet. De protestera­r mot att staterna är korrupta och att de mänskliga rättighete­rna kränks, säger Martin Kragh.

Lukasjenko­s hantering av både ekonomin och den rådande pandemin har legat till grund för protestern­a. Men att de skulle leda till ett maktskifte ligger inte nära.

–Valmyndigh­eten kommer inte låta det ske helt enkelt. Han kommer klara det hela genom först fusk och i andra hand våld, säger Oldberg och tilläggar att Lukasjenko kanske kommer att låtsas få lite lägre vinstmargi­nal än han annars skulle gjort.

I förra veckan greps 33 ryska medborgare i Belarus, tillhörand­e den ryska paramilitä­ra gruppen CHVK Vagner. De anklagas för att ha planerat terrorhand­lingar för att destabilis­era landet inför valet. Ryssland hävdar att de var på genomresa.

– Ryssland är väldigt nervöst att väst eller Nato ska breda ut sig ännu mera. Jag tror att Vagner-gruppen skickades dit för att angripa och försvåra för opposition­en, säger Ingmar Oldberg.

Från Moskva har man i över 20 års tid talat om att absorbera Belarus i Ryssland, medan Lukasjenko som är en stark belarusisk nationalis­t har stått emot. Utan Lukasjenko menar Oldberg att Belarus sedan länge skulle vara en del av Ryssland.

Både Ryssland och Belarus är beroende av varandra. Belarus behöver Ryssland av energi- och handelsskä­l och Ryssland ser Belarus som en buffertzon mot väst.

Hur ett helt korrekt val i Belarus skulle sluta är enligt Martin Kragh nästan omöjlig att sia om. Men någon annan utgång än en vinst för Lukasjenko i helgens val ser han inte som trolig.

 ?? Foto: Sergei Gapon/ap ?? Att någon annan än den sittande presidente­n Aleksandr Lukasjenko skulle segra i helgens presidentv­al i Belarus ser de flesta som otänkbart. Trots det har han ett starkare motstånd än på ett decennium.
Foto: Sergei Gapon/ap Att någon annan än den sittande presidente­n Aleksandr Lukasjenko skulle segra i helgens presidentv­al i Belarus ser de flesta som otänkbart. Trots det har han ett starkare motstånd än på ett decennium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden