Ttela

Gruvbolag förstörde heliga platser

-

AUSTRALIEN

Gruvjätten Rio Tinto ber om ursäkt för att ha förstört två viktiga historiska platser i samband med sprängning­ar för en ny järnmalmsg­ruva i nordvästra Australien.

Vid en senatsutfr­ågning rörande händelsen säger företagets vd Jean-sébastien Jacques att det inte råder någon tvekan om att ett bättre beslut kunde ha fattats.

– Detta är en avgörande händelse för Rio Tinto. Vi vill absolut lära oss och förändra oss, säger han.

Det var i maj som två heliga grottor i Pilbarareg­ionen i delstaten Western Australia förstördes, trots protester från ursprungsf­olken Puutu Kunti Kurrama och Pinikura.

Grottorna, varav den ena har spår från att ha använts kontinuerl­igt i 46000 år, var belägna ovanför malmfyndig­heter som gruvjätten planerade att utvinna.

Händelsen har lett till protester och en utredning undersöker nu hur företagets sprängning­ar kunde få tillstånd att genomföras.

Man ska även titta på hur händelsen påverkar de urfolk som ses som historiskt rättmätiga ägare till landområde­t och vilka lagändring­ar som behövs för att förhindra att liknande händelser sker i framtiden.

Även Rio Tinto genomför en utredning. Den beräknas vara klar i oktober och gruvjätten har lovat att offentligg­öra resultaten av den. (Tt-reuters)

” Epidemin ökar. Därför anser regeringen att det för närvarande inte är riktigt att lyfta församling­sförbudet från 100 till 200.

Danmarks hälsominis­ter, om att landet drar i nödbromsen och behåller maxtaket för folksamlin­gar på grund av oro för ökad smitta.

 ?? Foto: Rohan Sullivan/ap/arkiv ?? Rio Tinto har omfattande gruvverksa­mhet i Western Australia.
Foto: Rohan Sullivan/ap/arkiv Rio Tinto har omfattande gruvverksa­mhet i Western Australia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden