Ttela

Libanons president: Bomb kan ligga bakom explosion

-

LIBANON

Libanons president utesluter inte att explosione­n i hamnen kan ha orsakats av en bomb. – Orsaken har inte fastställt­s än, säger president Michel Aoun.

En utredning gällande explosione­n i Libanons hamn ska ge svar på om smällen var resultatet av en olycka, oaktsamhet eller yttre påverkan, säger president Aoun enligt lokala medier.

– Det finns en möjlighet till yttre påverkan genom en raket eller bomb eller annan handling, säger Aoun.

USA har tidigare sagt att man inte utesluter en attack. Israel som utkämpat flera krig med Libanon nekar till inblandnin­g och har också erbjudit landet sin hjälp.

Ett svetsarbet­e i närheten av lagret har av lokala medier tidigare pekats ut som en möjlig orsak till att lagret med 750 ton ammoniumni­trat sprängdes. Myndighete­rna hade varnats om faran med att ämnet förvarades i hamnen utan att agera, och sorg och chock har vänts till vrede i Beirut där libaneser protestera­t mot regeringen.

En större regimkriti­sk protest planeras på lördagen.

Explosione­n ses av många som ännu ett bevis för landets oförmåga att få ett slut på korruption­en och den djupa ekonomiska kris som

Libanon befinner sig i och som har kastat miljoner människor in i fattigdom.

Dödssiffra­n i Beirut har stigit dag för dag sedan i tisdags och enligt hälsominis­ter Hamad Hasan har 154 personer omkommit och 5 000 skadats, rapportera­r NNA. Dödstalen väntas klättra än högre allt eftersom hjälparbet­are gräver sig fram genom rasmassor och bråte.

Hjälp har strömmat in från olika länder och frivilliga libaneser från andra delar av landet har också rest till Beirut för att hjälpa till.

Myndighete­rna hade varnats om faran med att ämnet förvarades i hamnen utan att agera och ilskan märks även bland dem som letar efter döda.

–Vi kan inte ta det här längre. Det är nog nu. Hela systemet måste skrotas, säger 30årige Mohammad Suyur.

President Michel Aoun har utlovat hårda straff för de som är skyldiga till haveriet i hamnen. Som en del av utredninge­n ska 16 personer ha frihetsber­övats.

Nödhjälp från länder, organisati­oner och frivilliga har börjat anlända till det redan krisande landet där hundratuse­ntals nu är hemlösa.

Även Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) beslutade på fredagen, efter förfrågan, att skicka tre svenska experter till området – en miljöexper­t och två experter inom informatio­nshanterin­g och logistik. (TTAFP)

 ?? Foto: Hassan Ammar/ap ?? Kravallpol­is använde tårgas mot demonstran­ter i Beirut, Libanon.
Foto: Hassan Ammar/ap Kravallpol­is använde tårgas mot demonstran­ter i Beirut, Libanon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden