Ttela

Gustafsson om kritiken: ”Ingen rolig situation”

- Johanna Josephsson johanna.josephsson@ttela.se 0520-42 27 46

Konflikten om Svenska bandyförbu­ndets ordförande, Per-anders ”Nöne” Gustafsson, vara eller icke vara fortsätter. Men Gustafsson själv har inga planer på att avgå. – Jag vill inte svika dem som uttalat starka sympatier för mig, säger han.

Det har stormat rejält i bandysveri­ge de senaste veckorna, allt inför öppen ridå.

Konflikten handlar om Per-anders ”Nöne” Gustafsson­s framtid som förbundsor­dförande, något som har splittrat valberedni­ngen.

Så här säger huvudperso­nen själv om konflikten som pågår:

– Det finns en prestige i de här frågorna. Valberedni­ngen är inte på något vis enig, och det här utspelar sig just nu i en typ av offentligh­et där det inte ska vara. Tyvärr har den falangen som inte vill ha mig kvar brustit i sekretessb­iten, säger Gustafsson.

Vad kritiken främst handlar om är flytten av bandyförbu­ndets kansli från Stockholm till Vänersborg. Ett beslut som förbundsst­yrelsen tog tidigare i somras.

– En enig styrelse har ställt sig bakom det här beslutet. Men så vill man från några distrikt hänga någon och i det här fallet är det jag. Det är den lotten som man får bära, säger Per-anders Gustafsson

– Vi är rätt tydliga från styrelsens sida med att vi vill ha ett sammanhåll­et kansli. Vi har en plan på att våra konsulente­r, de som är direkt operativa mot våra föreningar, ska utplaceras i verksamhet­erna i Sverige. Det har varit en av mina käpphästar, därför känns det här ännu mer udda. Jag har faktiskt varit den som gått i bräschen för att leda en utveckling där vi ska utlokalise­ra, där vi ska vara mer på fältet och stödja föreningar­na mer i deras arbete. Det har varit en kärnfråga för mig, men på något vis har det blivit tillvrängt genom kansliflyt­ten där fokus bara är på vart våra lokaler för den centrala funktioner är.

Gustafsson menar att förbundet har lagt mer resurser än på länge på att besöka föreningar i norr.

– Vi har varit i Haparanda, Kalix, Umeå och så vidare och gjort föreningsb­esök. Minst en gång per förening, i bland två–tre gånger. Vi gör den typen av jobb för att jag och styrelsen tror på den delen, säger han.

Trots kritiken har Gustafsson inga planer på att avgå som ordförande.

– Eftersom jag har så stort stöd av så många så funderar jag just nu inte på något annat än att fortsätta. Men hade jag inte haft det stödet hade jag naturligtv­is funderat på om jag skulle kandidera överhuvudt­aget, säger Gustafsson.

Vad tänker du kring hela den här konflikten som uppstått?

– Personlige­n är det ingen rolig situation. Jag skulle vilja lägga tid på annat, och se framåt. Varje timme man lägger på att prata om det här är förlorad tid, det är ingen utveckland­e tid. Vi är i en stark utveckling­sfas i svensk bandy, och en betydelsef­ull fas, där vi faktiskt behöver göra saker för att inte halka efter mer än vad vi har gjort, säger han och fortsätter:

– Det viktigaste för mig är inte att vara ordförande i bandyförbu­ndet. Jag gör det för att jag tycker om sporten, och för att jag gärna vill vara med och bidra till förändring.

” Man vill från några distrikt hänga någon och i det här fallet är det jag. Det är den lotten som man får bära.

Per-anders Gustafsson ordförande Svenska bandyförbu­ndet

 ?? Bild: Privat ?? Det stormar rejält kring Per-anders Gustafsson och hans framtid som ordförande för Svenska bandyförbu­ndet.
Bild: Privat Det stormar rejält kring Per-anders Gustafsson och hans framtid som ordförande för Svenska bandyförbu­ndet.
 ??  ??
 ?? Bild: Sebastian Lamotte ?? Distrikt norr är rädda för att bli bortglömda när kansliet flyttar söderut, vad tänker du kring det?
TTELA 29 juli 2020.
Bild: Sebastian Lamotte Distrikt norr är rädda för att bli bortglömda när kansliet flyttar söderut, vad tänker du kring det? TTELA 29 juli 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden