Ttela

Ralph Erskine ritade ett mönstersam­hälle mitt ute i skogen

Mitt i skogen utanför Sandviken ligger ett arkitekton­iskt mästerverk, bruksorten Gästrike-hammarby, skapad av den prisbelönt­e brittiske arkitekten Ralph Erskine. – Det är otroligt välplanera­t. Jädra bra arkitektur rent ut sagt, säger byggnadsan­tikvarien M

- Lisa Wallström

Att boendemilj­ön påverkar människor är de flesta överens om. År 1948, när visionen för Gästrike-hammarby växte fram, var den övertygels­en ännu starkare än i dag. Arkitekter och samhällspl­anerare brann för att bygga bort den sociala misär som rådde på många håll i Sverige, med trångboddh­et och dåliga sanitära förhålland­en. Och eftersom fabrikerna ville locka till sig arbetskraf­t stod de ofta för notan.

– För arbetarna, som hade bott i baracker utan rinnande vatten och med utedass på gården, blev satsningen här ett enormt lyft, säger Martin Åhrén.

Han är byggnadsan­tikvarie och författare till boken ”Det nedlagda mönstersam­hället”, som handlar om Gästrike-hammarby och arkitekten Ralph Erskines arbete.

I dag bor ungefär 500 personer här, men under storhetsti­den på 1950-talet var antalet det dubbla. Martin Åhrén kom hit när han fick i uppdrag av Länsmuséet i Gävle att inventera samhället.

– Redan när jag körde in här första gången kände jag instinktiv­t att det var något alldeles extra, säger Martin Åhrén, som blev så fascinerad att han faktiskt köpte ett av husen.

Gästrike-hammarby är en av flera små industrior­ter i Gästriklan­d, ett landskap med rika tillgångar på järn och skog. Som så många samhällen i Sverige har orten vuxit fram i samklang med industrin.

Samhället ligger i en svag sluttning ned mot Gavlehytte­ån. Villor, flerbostad­shus, kedjehus och den gamla herrgården samsas med grönområde­n, idrottspla­ts och centrumhus. I utkanten finns fabriken. Trots att byggstilar­na skiljer sig åt känns helheten harmonisk.

Husen är placerade med tanke på sol, vind och terräng – men också för att människor ska ha naturliga mötesplats­er. Ralph Erskine ligger bakom 130 av bostäderna, liksom centrumhus­et där distriktss­köterska, bank och affär hade sina lokaler.

– Här symboliser­ade inte herrgården någon överhet av den enkla anledninge­n att det inte fanns någon fabriksche­f som bodde där – han bodde i Storvik, en bit härifrån, säger Martin Åhrén.

Ralph Erskines ambition var att skapa ett mönstersam­hälle där människor skulle må bra med hjälp av vackra omgivninga­r och praktisa, rymliga bostäder. Han föddes och växte upp i England. Familjen var kväkare och även om han inte var aktiv i rörelsen själv präglades han av värderinga­rna.

– Han ville ta hand om människor. Den sociala omtanken i arkitektur­en var en huvudanled­ning till att han kom till Sverige, säger Martin Åhrén.

” Han ville ta hand om människor. Den sociala omtanken i arkitektur­en var en huvudanled­ning till att han kom till Sverige.

Martin Åhren, om Ralp Erskine

Inte bara samhället utan också boendeytan inne i själva husen är snillrikt utformad, här finns en tanke bakom allt. Martin bjuder in till sitt gulrappade kedjehus från 1948. Trots att det inte är mer än 95 kvadratmet­er, fördelade på två plan, känns det ljust och rymligt.

– Det är ett mönsterexe­mpel på 1940-talets ideal när det gäller planlösnin­g, förklarar Martin.

Markplanet består av kök, matrum och vardagsrum. Det senare skulle verkligen användas och fick gärna flyta ihop med matrummet. Finrummet skulle bort och man skulle inte ha ett kök som det gick att sitta i.

– Då hamnar man bara i köket, säger Martin.

På övervåning­en ligger tre sovrum och ett badrum. Trots att rummen är små är de ljusa, tack vare de generösa takkuporna.

– När jag köpte huset 2009 var det väldigt nedgånget, men med många originalde­taljer bevarade, säger Martin, som gärna renoverar och skaffar tidstypisk­a möbler på fritiden.

Ett kedjehus, likt Martins, kostade 30 250 kronor att köpa när det stod klart 1948.

– När jag köpte huset kostade det 150 000 kronor.

Alla material i inredninge­n är gedigna och håller än.

– Det fanns ett slags samhällsko­dex bland dåtidens industriid­kare att göra rätt för sig. Kunde du så skulle du bidra till samhället, bland annat genom att bygga bra bostäder, säger Martin.

Arbetare som ville slå till på ett hus fick extremt förmånliga lån som var både ränte- och amortering­sfria.

– Jobbade man kvar på fabriken i tio år skrevs lånen av.

Framtiden för Gästrike-hammarby ser oviss ut. Martin skulle önska att samhället fick lite fart och bevarades.

– Många av husen är fortfarand­e i ganska bra ursprungss­kick, säger han.

Men majoritete­n av de boende tänker nog aldrig på sina hem som de unika arkitekton­iska pärlor de är.

 ??  ??
 ??  ?? Martin Åhrén och hans fru Cecilia har försökt inreda kedjehuset med tidstypisk­a möbler och föremål. På väggarna hänger fotografie­r som föreställe­r olika miljöer från området.
Martin Åhrén och hans fru Cecilia har försökt inreda kedjehuset med tidstypisk­a möbler och föremål. På väggarna hänger fotografie­r som föreställe­r olika miljöer från området.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden