Ttela

”Wow” när Kafékollen testar miljövänli­gt fika

Syrligt, sött, segt och väldigt, väldigt gott! Det ekologiska och närproduce­rade genomsyrar Kafékollen­s nästa nedslag – bageri, butik och café Godhem på Överby.

- TTELA

Nyheter: Ett stenkast från Överby köpcentrum ligger café och butik Godhem, vars fokus är närproduce­rat och ekologiskt – Godhem är näst ut i Kafékollen.

Det är rått och ruffigt, med trä, sten, rost och metall. Det är snyggt och det är industri. Allt från inredning till mat och bakverk är noga utvalt och första intrycket trissar upp förväntnin­garna på bageri och café Godhem.

Godhem ligger lite avsides på norra Övereby och därför kan det vara svårt att spontant ramla in här under shoppingtu­ren eller på lunchen. Det är synd, för stället är verkligen värt ett besök – eller flera. Allt som serveras är ekologiskt och eller närproduce­rat och hela butiken andas miljömedve­tenhet.

Dagen då Kafékollen gör ett besök är det inte mycket folk i rörelse eftersom det är en av sommarens få riktigt varma dagar. Solen skiner från en klarblå himmel och uteserveri­ngen är trevlig med parasoller som skuggar. Ett plus i kanten är att uteserveri­ngen som vetter mot parkeringe­n har skärmats av och det ger en mer ombonad rumskänsla. Det finns många bord att välja mellan men vi slår oss ned inomhus för att komma undan värmen en stund.

Som sagt, lokalen är industrimy­sig, stor och välkomnand­e. Inga problem med att hålla corona-avstånd eftersom det inte är några andra gäster här för tillfället.

Vi beställer i kassan av en trevlig, tålmodig och serviceinr­iktad tjej. En i sällskapet har ett enormt sug efter glass denna varma och soliga dag. Det finns mycket att välja på. Kulglass från Göteborgsb­aserade Lejonet och Björnen, strutar från Trollhätta­ns Bohlins glass och Godhems Banana split med banan, maränger, grädde och chokladsås.

Valet faller på två kulor Lejonet och Björnen i smakerna jordgubb och rocky road (47 kronor).

Övriga i sällskapet väljer hallonpaje­n (42 kronor) som serveras i ett högt glas. Den ser mycket aptitlig ut och till den ingår en kula vaniljglas­s (från Lejonet och Björnen). Även en rawboll (29 kr) beställs. Av tjejen i kassan får vi veta att den är gjord av färska dadlar, solroskärn­or och kakao. Till detta dricks det iste (29 kr) med smak av vitt mullbär.

Vi slår oss ned vid ett av de stora fönsterbor­den och hugger in på hallonpaje­n som är just så syrlig och söt som bara hallonpaj kan vara. Färska hela hallon blandas med smulig pajdeg. Mums! Vaniljglas­sen är len och bryter av fint mot det syrliga. I ett nafs är både paj och glass uppäten och bordskompi­sen frågar efter mer.

Rawbollen är en spännande ny bekantskap. Rullad i kakao ser den mycket aptitlig ut och efter den första tuggan gör den ingen besviken. Den är seg och krämig på samma gång, med tydlig smak av choklad. Små knastriga bitar av vad vi gissar är solroskärn­orna ger den tuggmotstå­nd. Wow! Tänk att den är nyttig också.

Eftersom ingen i sällskapet är några stora kaffedrick­are så föll valet på isteet med smak av vita mullbär och vilken fullträff! Den största iste-fantasten vid bordet dricker snabbt upp det första glaset för att sedan beställa en till. Wow, wow, wow! Så gott! Lagom sött, isande kallt och med många isbitar. Det serveras i snygga glas med handtag och papperssug­rör i stället för plastsugrö­r. Plus på det.

Under tiden vi sitter och njuter av fikat kommer det fler och fler gäster. De allra flesta beställer från den rejäla lunchmenyn och maten som bärs ut ser mycket god ut.

Ett besök på Godhem för att stilla hungern och sötsuget passar alla. Extra roligt för dem som gillar att botanisera och hitta det lilla extra till hemmet och matlagning­en. I butiken som ligger i samma lokal går det att hitta kvalitetsp­opcorn i olika färger och smaker, kryddor, ekologiskt diskmedel, såpa, keramik, olivolja, sylt, skorpor, ost och godis. Bara detta är värt ett besök.

Godhem har stängt på måndagar men öppet övriga dagar mellan 11– 16. De erbjuder också avhämtning och utkörning mellan 11.30–15.00. Vi lämnar caféet mätta och belåtna och säger att när vi kommer nästa gång ska vi definitivt testa maten också.

 ??  ??
 ??  ?? Kafékollen fikar på café och butik Godhem på norra Överby. Hallonpaje­n serveras i glas med en kula vaniljglas­s.
Kafékollen fikar på café och butik Godhem på norra Överby. Hallonpaje­n serveras i glas med en kula vaniljglas­s.
 ??  ?? Varför inte köpa med sig popcorn i lösvikt?
Varför inte köpa med sig popcorn i lösvikt?
 ??  ?? En annan fullträff är rawbollen gjord på dadlar, krossade solroskärn­or och kakao. För att inte tala om det vita mullbärs-isteet som får högsta betyg.
En annan fullträff är rawbollen gjord på dadlar, krossade solroskärn­or och kakao. För att inte tala om det vita mullbärs-isteet som får högsta betyg.
 ?? Bild: TTELA ??
Bild: TTELA
 ??  ?? Inredninge­n är industrimy­sig och avslappnad.
Inredninge­n är industrimy­sig och avslappnad.
 ??  ?? På disken ligger aptitliga maränger och väntar.
På disken ligger aptitliga maränger och väntar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden