Ttela

Värme i luften och i vattnet lockade

Nyheter: 25 grader i luften och 23 grader i vattnet. Inte konstigt att Öresjö lockade människor som var sugna på att tillbringa en dag på stranden. TTELA träffade både badare och en kanotist under ett besök på förmiddage­n.

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson@ttela.se 0520-42 26 00

25 grader på morgonen och klarblå himmel. Då passade människor på att ta tillbaka den förlorade sommaren. – Det är så härligt med ett morgondopp, säger Annika Wadenbo.

Klockan är strax före nio på söndagsmor­gonen och solen skiner redan starkt på Munkbovike­ns badplats vid Öresjö.

Här träffar TTELA paret Annika och Joakim Wadenbo från Trollhätta­n, som slagit sig ned vid ett campingbor­d efter ett morgondopp.

Joakim Wadenbo som härstammar från Lysekil, med Pinneviken­s klippor och salta bad som sin hemmaplan, tycker ändå att Öresjö är en fin plats att tillbringa en varm sommardag på.

– Egentligen brukar vi åka till kusten men här är också väldigt fint, konstatera­r han.

I dessa coronatide­r. Tycker ni att folk följer råden om social distanseri­ng?

– Jag tycker det har fungerat bra. Det kanske är värre för barnfamilj­er som måste vara nära vattnet, men vi kan ju alltid dra oss undan lite avsides om det skulle behövas, säger Annika.

Öresjö är elva kvadratkil­ometer stor och 31 meter djup på sitt djupaste ställe. Den ligger på gränsen mellan Bohuslän och Västergötl­and, och den största delen av sjön tillhör Lilla Edets kommun.

Här trivs både fiskare, badare och kanotister.

Vid bryggan håller Fredrik Englund som bäst på att lägga i sin kajak. Han ska paddla på sjön ett par timmar under morgonen – innan solen blir för het.

– Det är mest grabben som varit intressera­d förut men nu har jag också gått med i kanotklubb­en, säger Fredrik som ursprungli­gen kommer från Enköping men som bott i Trollhätta­n i 25 år.

– Jag känner mig allt som en Trollhätte­bo vid det här laget, säger han och försvinner ljudlöst ut på vattnet.

Vid Munkbovike­n stöter vi också på Matilda Bennhage och Jonathan Mårtensson från Trollhätta­n, tillsamman­s med dottern Selma. De har varit på badplatsen tre dagar i rad och njuter av den tropiska augustivär­men.

– För att förlänga säsongen förra året så beslutade jag mig för att bada någon gång i varje månad efter augusti. Jag slutade i november, berättar Jonathan.

Hur var det att bada i november?

– Det var kallt kan jag säga. Men det var då.

När Trollhätta­ns stad mätte badtempera­turen i Öresjö sent på lördagskvä­llen så noterade Munkbovike­n 23,3 grader och grannstran­den Phoenix 21,9 grader.

Räkna med att temperatur­erna närmar sig 25 grader om sommarvädr­et fortsätter i veckan som kommer.

 ?? Bild: Torbjörn Arvidsson ?? Fredrik Englund tog en tur med kajaken denna stilla morgon vid Öresjö.
Bild: Torbjörn Arvidsson Fredrik Englund tog en tur med kajaken denna stilla morgon vid Öresjö.
 ?? Bild: Torbjörn Arvidsson ?? Jonathan Mårtensson, här tillsamman­s med dottern Selma, gillar att bada. Ifjol tog han sitt sista dopp i november.
Bild: Torbjörn Arvidsson Jonathan Mårtensson, här tillsamman­s med dottern Selma, gillar att bada. Ifjol tog han sitt sista dopp i november.
 ?? Bild: Torbjörn Arvidsson ?? Lugnet före stormen. Här vid Phoenix-stranden var det stillsamt vid 09.30-tiden. Det var innan alla badsugna hade vaknat och tagit sig dit.
Bild: Torbjörn Arvidsson Lugnet före stormen. Här vid Phoenix-stranden var det stillsamt vid 09.30-tiden. Det var innan alla badsugna hade vaknat och tagit sig dit.
 ?? Bild: Torbjörn Arvidsson ?? Mellan stränderna Munkbovike­n och Phoenix får man reda på avståndet till andra kända stränder.
Bild: Torbjörn Arvidsson Mellan stränderna Munkbovike­n och Phoenix får man reda på avståndet till andra kända stränder.
 ?? Bild: Torbjörn Arvidsson ?? Joakim och Annika Wadenbo tog ett morgondopp. Normalt sett så badar de helst vid kusten men paret tycker även att Öresjö är ett fint ställe.
Bild: Torbjörn Arvidsson Joakim och Annika Wadenbo tog ett morgondopp. Normalt sett så badar de helst vid kusten men paret tycker även att Öresjö är ett fint ställe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden