Ttela

Det hettade till på Edsborg

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson@ttela.se 0520-42 26 00

Nyheter: Friskis och Svettis i Trollhätta­n arrangerad­e Enkelträni­ng för funktionsn­edsatta i lördags. Det blev ett träningspa­ss med både uppvärmnin­g och stationstr­äning i 27 gradig värme på Edsborg.

Under sommaren har Friskis och Svettis haft specialanp­assad träning på Edsborg för personer med funktionsn­edsättning­ar. Och konceptet har varit en succé.

Julia Amgård, 20 år från Trollhätta­n, är cp-skadad och har bara 30-40 procents syn på sina ögon. Kombinatio­nen synskada och cp-skada har gjort det svårt att för henne att hålla på med fysisk träning.

För henne passar Friskis och Svettis gympa på Edsborg perfekt. Här träffas personer med funktionsn­edsättning för att träna, svettas och skratta under åtta lördagar i sommar.

– Det är ett bra gäng med bra ledare och att träna tillsamman­s är trevligt. Man peppar varandra, säger Julia.

Friskis och Svetttis har tidigare kört Enkeljympa och Enkelprome­nad för personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning. Inför sommaren tog man beslutet att hyra

Edsborg vid åtta tillfällen och fortsätta med något man kallar Enkelträni­ng.

När TTELA tittar förbi strömmar det ut medryckand­e musik ur en ”bergspräng­are”. Det är en snabbare version av en Roxette-låt som sätter fart på deltagarna.

– Förutom uppvärmnin­g till go musik så har vi adderat lite stationstr­äning och lite uppladdnin­g inför Ocab-loppet då många av deltagarna brukar vara med där, säger verksamhet­sledaren Eva Sans De Velasco.

I år är det osäkert om det blir något Ocab-lopp eller Allianslop­pet Actionweek överhuvudt­aget på grund av coronaläge­t.

– Men träning gör ju nytta oavsett även om loppet skulle bli inställt, säger Eva Sans De Velasco.

Två till sju ledare har kört Enkelträni­ngen på Edsborg under ledning av Malin Andersson och andra frivilliga ledare inom Friskis och Svettis. Deltagaran­talet har legat runt 20 personer varje gång.

– Våra ledare gör ett fantastisk­t

” Jag skulle önska att det fanns ett större driv för att få både boende och personal på boenden att röra på sig

jobb, säger Eva Sans De Velasco som också betonar vikten av rörelseglä­dje:

– Jag skulle önska att det fanns ett större driv för att få både boende och personal på boenden att röra på sig. Jag tror personlige­n att personalen skulle må bättre med minskad sjukskrivn­ing och att brukarna skulle må bättre fysiskt och psykiskt.

Eva Sans De Velasco

 ??  ??
 ?? Bild: Torbjörn Arvidsson ?? Julia Amgård var en av deltagarna på Enkelträni­ngen på Edsborg. Hon gillar utmaningar och gemenskape­n man känner av att träna med andra.
Bild: Torbjörn Arvidsson Julia Amgård var en av deltagarna på Enkelträni­ngen på Edsborg. Hon gillar utmaningar och gemenskape­n man känner av att träna med andra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden