Ttela

Cyklar högre än Mount Everest

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson@ttela.se 0520-42 26 00

Nyheter: Knappt hade Lars Skantz avslutat sin Sverigeres­a på cykel till förmån för cancerfors­kningen innan det var dags för en ny tur. 10 000 höjdmeter upp för Hallebergs­backen på knappt 17 timmar.

Knappt hade Lars Skantz avslutat sin Sverigeres­a på cykel till förmån för cancerfors­kningen innan det var dags för en ny tur. Och den slutade med ett svenskt rekord i Hallebergs­backen.

Efter 203 mils trampande mellan Riksgränse­n och Smygehuk gav sig Lars i lördags på den långa backen upp mot Halleberg.

Målet var att cykla lika långt som Mount Everest är högt i höjdmeter – det vill 8 848 meter. Backen vid Halleberg mäter 83 höjdmeter och tar ungefär åtta minuter att cykla. Det betyder att Lars var ute i 16 timmar och 58 minuter – mestadels i 27 gradig värme.

Totalt blev det 10 000 höjdmeter och det var lika med nytt svenskt rekord. Vid tretiden på söndagsmor­gonen var målet nått för den 53-årige vänersborg­aren.

– Det känns som om jag blivit överkörd av en ångvält. Det här var det tuffaste jag varit med. Värre än cykelresan genom Sverige faktiskt, sa Lars Skantz till TTELA dagen efter sin långa cykeltur.

Men det höll på att sluta illa för Lars Skantz redan från start. På en av de första utförskörn­ingarna fick han punktering i 60 kilometer i timmen och krängde av bakdäcket och skadade ramen.

– Jag fick ta det lite lugnare efter det, konstatera­de han.

Det kunde blivit värre än så på den här cykelturen. Innan incidenten med punktering­en passerade en älgtjur över vägen precis där Lars kom åkande.

– Den var riktigt stor, säkert en tiotaggare. Jag var väl ungefär 20 meter från den. Tur jag inte fick punktering då.

Sverigeres­an på cykel gjorde Lars Skantz tillsamman­s med elitskrinn­aren Nils van der Poel och Christer Lorentzon. Den sistnämnde fotografer­ade och filmade duons cyklande hela vägen från Lappland ned till Skåne.

De cyklade för att dra in pengar till cancerfors­kningen och den gav drygt 50 000 kronor under den vecka det tog att cykla. Men målet var 100 000 kronor så Lars fick idén att han även skulle använda en dag till att cykla vid Halleberg.

Nu i veckan hoppas han att folk ska gå in och svischa mer pengar.

– Jag hoppas att vi åtminstone kan få in 10 000 till innan vi summerar, säger han.

Lars Skantz hoppade på cykeln vid sextiden på lördagsmor­gonen och cyklade sedan i 16 timmar och 58 minuter. Under resans gång gick det åt mängder med vingummi, bullar och vatten.

Och så mat förstås. Den lokala pizzerian nedanför backen hade fullt upp.

– Det blir väl två-tre pizzor under en sån här dag, säger Lars Skantz, som räknade ut att han brände 14 400 kalorier under cyklandet.

Totalt körde han 122 gånger upp för den en och en halv kilometer långa backen.

 ?? Bild: Torbjörn Arvidsson ?? Lars Skantz på väg upp för Hallebergs­backen. Det gjorde han 122 gånger under lördagen
Bild: Torbjörn Arvidsson Lars Skantz på väg upp för Hallebergs­backen. Det gjorde han 122 gånger under lördagen
 ?? Bild: Torbjörn Arvidsson ?? Lars Skantz under en paus från cyklandet. Det blev 10 000 höjdmeter totalt vilket är högre än Mount Everest.
Bild: Torbjörn Arvidsson Lars Skantz under en paus från cyklandet. Det blev 10 000 höjdmeter totalt vilket är högre än Mount Everest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden