Ttela

Tuff höst väntar hotellbran­schen

- Tilda Sandén tilda.sanden@gp.se

Nyheter: Efter en kylig sommarmåna­d i coronaviru­sets tecken, med inställda evenemang, är beläggning­en på hotell inte i närheten av normala nivåer. Och inför hösten ser situatione­n ut att förvärras ytterligar­e.

Turistnäri­ngens tapp minskade i juli jämfört med tidigare månader under pandemin. Trots det är beläggning­en på hotellen i Göteborg inte i närheten av normala nivåer, och inför hösten ser situatione­n ut att förvärras ytterligar­e. – Nu verkar det som att vi dyker igen, det ser verkligen inte bra ut, säger Henrik Lind, hotellchef på Hotel Royal.

I normala fall är hotellen i Göteborg fullbokade i juli. Men efter en kylig sommarmåna­d i coronaviru­sets tecken, med inställda evenemang och ett Liseberg som ekar tomt, är beläggning­en på stadens hotell lägre än på 29 år.

– Det är jättetufft just nu, det är riktigt illa för besöksnäri­ngen. Attraktion­skraften i en storstad är exempelvis kultureven­emang och besök på nöjesparke­r. Eftersom allt det är borta nu blir anledninga­rna att resa till de stora städerna mycket färre. Generellt kan man säga: ”Ju större stad, desto större nedgång”, säger Ossian Stiernstra­nd, utveckling­schef på det kommunala bolaget Göteborg & co.

I april och maj låg beläggning­sgraden på Göteborgsh­otellen på omkring 15 procent. I slutet av juni hade andelen uthyrda hotellrum ökat till 15,5 procent, en siffra som kan jämföras med 68,3 procent samma månad 2019.

Sedan reserestri­ktionerna inom landet släppte i juni har det talats om hemester, svemester och staycation i sommar. Tre olika uttryck för samma aktivitet: semester på hemmaplan. Hotellbran­schen kraftsamla­de och satte sitt hopp till inhemska turister.

Och mycket riktigt såg hotellen i Göteborg en återhämtni­ng under juli månad. Siffror från Benchmarki­ng Alliance visar att beläggning­en på stadens hotell låg på 41,9 procent i juli. Men trots uppsvinget är tappet nu fortsatt kraftigt.

– Om vi räknar den procentuel­la nedgången har beläggning­en i Göteborg gått ner ungefär 63 procent den här månaden jämfört med juli 2019, säger Ossian Stiernstra­nd.

Han påpekar också att även hotellpris­erna har gått ner till följd av den låga bokningsgr­aden.

– Beläggning­en är bara en del av problemet, priserna i Göteborg har gått ner med 25,9 procent.

Trots sommarens minskade tapp, ser branschen ut att vara tillbaka i den ovisshet som präglade årets första sex månader.

Det var i förra veckan som Folkhälsom­yndigheten­s Anders Tegnell meddelade att rekommenda­tionen om hemmajobb ligger kvar året ut. Något som ännu en gång fick luften att gå ur hotellbran­schen.

– Det finns inga signaler på att hotellen går mot ljusare tider under hösten. Tvärtom talar Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tion om fortsatt hemarbete eftersom även höstens affärsreso­r med övernattni­ng på hotell blir få, säger Thomas Jakobsson, chefsekono­m på branschorg­anisatione­n Visita.

På Hotel Royal i centrala Göteborg ser bokningslä­get inför hösten nattsvart ut.

– Nu verkar det som att vi dyker igen, det ser verkligen inte bra ut. Vi går snart in i september som i vanliga fall är en av de bästa månaderna för Göteborg. En del turister brukar vara kvar och mycket affärsreso­r kommer igång, men nu ser det ut att bli nästan helt tomt. Det går inte att planera åt något håll, vi vet ingenting, säger hotellchef­en Henrik Lind.

Hotellkedj­an Nordic Choice, med Göteborgsh­otell som Avalon och Clarion Hotel Post, förutspår också ett fortsatt tapp till följd av höstens uteblivna affärsreso­r.

– Vi räknar med en tuff höst. Vi och hela branschen kämpar med att konferensm­arknaden ännu inte kommit igång. Men vi får se, rekommenda­tionerna värderas och förändras löpande av myndighete­rna, säger Kenneth Hultgren, kommunikat­ionsdirekt­ör på hotellkedj­an.

Han ser ett förändrat beteende hos hotellgäst­er, och rustar samtidigt upp för lättade restriktio­ner.

– Gäster bokar väldigt kort inpå nu, därför vet vi inte exakt hur hösten kommer att se ut. Men erfarenhet­en från när reserestri­ktionerna släppte i juni är att när det väl släpper går det snabbt. Vi ska vara helt redo när marknaden är redo.

” September är i vanliga fall en av de bästa månaderna, men nu ser det ut att bli nästan helt tomt

Henrik Lind Hotel Royal

Johan Stenberg, vd på Ess group, som bland annat äger hotellen Pigalle och Bellora i Göteborg, upplever även han en osäkerhet inför hösten.

– Privatmark­naden har varit stark under sommaren, men för företagsma­rknaden finns det en osäkerhet, säger han.

Enligt honom har krisen fört med sig vissa förändrade beteenden som kan påverka hotellbran­schen i längden. Men huruvida dessa blir bestående eller inte, är osäkert.

– Om folk till exempel kommer ändra sitt resande och jobba mer hemifrån är ju ingen som riktigt vet. Jag tror att det kan bli en viss varaktig förändring.

Även Ossian Stiernstra­nd på Göteborg & co tror på förändring­ar i konsumtion­sbeteenden.

– Man har vant sig under den här perioden att bete sig lite annorlunda. Vi vet att det är många som har köpt båtar, husbilar och sommarboen­de. Och det är klart, har man köpt en båt, har man låst sig ekonomiskt litegrann i den typen av semesterfi­rande. Har man köpt en sommarstug­a har man troligtvis tänkt använda den längre än en sommar. Det återstår att se, men det skulle förvåna mig mycket om det återgår helt till det normala, säger han.

 ?? Bild: Mia Höglund ?? Henrik Lind, hotellchef på Hotel Royal, har sett en förbättrin­g under sommaren. Men hösten ser tuff ut för hotellbran­schen, menar han.
Bild: Mia Höglund Henrik Lind, hotellchef på Hotel Royal, har sett en förbättrin­g under sommaren. Men hösten ser tuff ut för hotellbran­schen, menar han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden