Ttela

EU är ensamt i världen och Sverige är ensamt i EU

Utan EU skulle små länder som Sverige bli ett verktyg för större, starkare intressen. Men nästa regering måste bli bättre på att hävda Sveriges intressen i EU.

- Emanuel Örtengren Liberala nyhetsbyrå­n

I början av coronapand­emin såg det ut som att hela Eu-samarbetet var i fara. Eu-kommission­en, unionens verkställa­nde institutio­n, stod handfallen när flera länder stängde sina gränser och förbjöd export av medicinsk skyddsutru­stning. Svenskar fick inte komma över Öresundsbr­on, och det svenska företaget Mölnlycke Health Cares leveranser av ansiktsmas­ker och gummihands­kar stoppades i Frankrike. Både den fria rörlighete­n i Schengenom­rådet och den inre marknaden, EU:S grundpelar­e, skadesköts.

Det var inte första gången som EU verkade stå på gränsen till kollaps. Trots oljekris, eurokris och flyktingkr­is har unionen stått pall genom åren, som en boxare som vägrar att bli utknockad. 2012 bedömde konsultför­etaget Centre for Economics and Business Research att sannolikhe­ten att eurozonen skulle falla samman var 99 procent. Efter brexit-omröstning­en 2016 förutspådd­e Nigel Farage, en av de mest framträdan­de förespråka­rna för att Storbritan­nien skulle lämna EU, att fler länder skulle följa efter. Men euron har överlevt, och hittills har ingen gått i britternas fotspår.

Kanske beror det på hur ensamma EU och dess medlemslän­der är i världen i dag. USA har lämnat flera internatio­nella samarbeten, infört strafftull­ar mot både Kina och EU och drar nu även tillbaka trupper från Tyskland.

Ryssland försöker blanda sig i europeiska val och bedriver fortfarand­e krig i Ukraina. Kina köper gärna upp billiga europeiska tillgångar på rea efter pandemin, och kommer att fortsätta angripa västerländ­ska medier som vågar kritisera kommunistp­artiets auktoritär­a styre.

EU:S ensamhet gör att den bulgariske statsvetar­en Ivan Krastev förutspår mer, inte mindre, europeiskt samarbete framöver. I en intervju med Dagens Nyheter (4/8) säger Krastev att det inte beror på att människor plötsligt har fått stjärnögda drömmar om en europeisk superstat, utan på insikten om att EU:S medlemslän­der delar grundlägga­nde strategisk­a intressen.

Tre sådana intressen är uppenbara: att bygga nya säkerhetss­amarbeten när amerikansk­a trupper lämnar Europa, att inte bli beroende av rysk energi och kinesiska lån och att bevara den ekonomiska öppenheten inom EU. EU:S inre marknad står i dag för ungefär tre fjärdedela­r av Sveriges import och export och den andelen lär fortsätta vara hög, främst på grund av den geografisk­a närheten.

Problemet är att den svenska regeringen, varken under förhandlin­garna om en återhämtni­ngsfond och en ny långtidsbu­dget för EU eller före dess, har kunnat formulera en vision som svarar mot de utmaningar­na. Sverige blev därför ganska ensamt i de förhandlin­garna.

Eu-samarbetet kommer att rulla vidare även efter denna kris, och i Sverige har vi anledning att fundera mer noggrant över vilken vår roll i Europa och i världen egentligen ska vara.

” Eu-samarbetet kommer att rulla vidare även efter denna kris

 ?? Bild: TT ?? Förändring­ar i omvärlden kommer att driva fram mer europeiskt samarbete.
Bild: TT Förändring­ar i omvärlden kommer att driva fram mer europeiskt samarbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden