Ttela

Eva Forslund: Dags att sluta kulturuppf­ostra

- Eva Forslund Liberala Nyhetsbyrå­n

Till följd av coronakris­en gav regeringen och samarbetsp­artierna i början av sommaren 319 miljoner i stöd till statligt finansiera­de kulturinst­itutioner (Sverige Radio 8/5). Ett kortsiktig­t sätt att ge stöd till en krisande bransch kanske, men egentligen skiljer sig det inte särskilt mycket från kulturpoli­tiken utanför kristider. Den rådande kulturpoli­tiken snedvrider konsumtion­en av kultur, vilket inte ligger i medborgarn­as intresse.

Ta musikbrans­chen till exempel, där uppgick de offentliga medlen till 28,5 miljoner kronor (Svenska Live 2017). Dessa bidrag delas inte ut jämnt mellan musikbrans­cher och genrer – över 50 procent går till antingen jazz eller klassisk musik. Generellt sett subvention­eras så kallad traditione­ll kultur – museer, klassisk musik och opera – mest. Ändå konsumerar vi den inte i särskilt stor utsträckni­ng. Enligt Myndighete­n för kulturanal­ys (2019) går endast en procent av svenskar på opera eller klassisk konsert minst en gång i månaden. Det är att jämföra med de 74 procent av svenskar som ser film, och strax över hälften som läser en bok. Dessutom är fördelning­en inte jämn över olika samhällsgr­upper. Under ett år går 22 procent av de som kommer från ett företagarh­em och 34 procent av de som kommer från ett högre tjänsteman­nahem på opera eller klassisk konsert. Bland de som kommer från arbetarhem är siffran tio procent.

Jämför man med exempelvis bio eller pop- och rockkonser­ter är fördelning­en mer jämlik och konsumtion­en generellt sett högre. Dessutom ser man tydliga skillnader vad gäller stads- och landsbyggd. Kulturdelt­agande som kräver speciella inrättning­ar, som teater, opera och bio är vanligare i tätorter än på landsbygde­n. Däremot finns inga systematis­ka skillnader vad gäller att läsa böcker, eller själv syssla med kulturyttr­ingar som att teckna eller fota.

Varför ska så stor del av kulturbudg­eten gå till opera och teater i storstäder­na, när landsbygde­n inte kan ta del av den kulturen? Och varför ska man subvention­era kultur som främst kommer högre samhällskl­asser till gagn, som med all sannolikhe­t hade kunnat betala ur egen ficka?

Kulturpoli­tiken borde ha ett tydligare fokus på självbestä­mmande. Om man till exempel skulle införa en kulturpeng i stil med friskvårds­bidraget eller skolpengen – istället för direkta subvention­er av branscher och utövare – skulle det kunna främja allas möjlighet till kulturuppl­evelser och skapande, i linje med kulturpoli­tikens mål. Det skulle göra att även de med mindre pengar eller längre avstånd till kulturella centra fick tillgång till kultur, utan att försöka styra vilken kultur som konsumeras. Att slippa det offentliga­s stundtals förmyndara­ktiga styrning av kulturkons­umtionen skulle vara en kulturpoli­tik i både medborgare­s och utövares intresse.

” Kulturpoli­tiken borde ha ett tydligare fokus på självbestä­mmande

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden