Ttela

Ökad trängsel på bussar när skolorna öppnar

- Rickard Sköld rickard.skold@ttela.se

Till hösttermin­en återgår gymnasieel­everna till undervisni­ng i skolorna, vilket i sin tur ökar belastning­en på kollektivt­rafiken. – Vi kommer uppmana elever att cykla om de kan, säger Johan Olofson, förbundsdi­rektör i Kunskapsfö­rbundet Väst.

Om ungefär två veckor kommer eleverna att återvända till gymnasiet, efter en vår då stora delar av undervisni­ngen genomförde­s på distans.

– För vår del kommer vi att starta terminen ungefär som om det var ett ordinarie läsår, sedan får vi se hur det fungerar, säger Johan Olofson i Kunskapsfö­rbundet Väst.

Utöver vuxenutbil­dningen ansvarar kunskapsfö­rbundet för Birger Sjöberggym­nasiet i Vänersborg och Magnus Åbergsgymn­asiet och Nils Ericsonsgy­mnasiet i Trollhätta­n. Det finns ungefär 1 000 elever på varje skola, och när många elever ska resa under rusningsti­d ökar trycket på kollektivt­rafiken.

Regionen samordnar en dialog mellan Västtrafik, kommuner och skolor. Kunskapsfö­rbundet Väst har olika steg av åtgärder att ta till.

– Det första steget handlar om informatio­n. Vi kommer att uppmana elever att cykla om de kan. Kan eleverna få skjuts av föräldrar är det också tacksamt, säger Johan Olofson.

Johan Olofson uppskattar att 10–20 procent av eleverna på gymnasiern­a reser längre sträckor, exempelvis från Färgelanda, Brålanda, Upphärad, Sjuntorp, Lilla Edet och Grästorp.

– De får vi ha extra koll på. Samtidigt är det inte riktigt lika många som åker långt som i exempelvis Uddevalla, där ungefär hälften av eleverna reser från andra orter. Flertalet av våra elever bor i eller nära städerna.

Beroende på hur det kommer se ut med trängsel och resor kan gymnasiesk­olorna i ett andra steg göra schemaändr­ingar för att få ner trycket på kollektivt­rafiken under vissa tider på dagen.

I ett tredje steg kan det införas olika former av distansund­ervisning.

– Vi har en beredskap för att återgå till distansund­ervisning. Det kommer vara lättare den här gången när vi har samlat på oss ytterligar­e erfarenhet, säger Johan Olofson.

Eftersom trängsel ska undvikas på bussar och tåg innebär det redan en halverad kapacitet i fordonen jämfört med normalt. Mikael Olsson, chef för trafikfråg­or i Västtrafik, märker av en oro inför skolstarte­n.

– Det är alltid en stor belastning på kollektivt­rafiken när skolorna startar, men ännu mer i år. För oss handlar det om två olika delar – dels det akuta läget de första veckorna och hur mycket resurser vi kan få fram, dels hur vi jobbar tillsamman­s med skolorna för att dra ner trycket under rusningstr­afiken.

Situatione­n kan bli ännu värre om hemmajobba­re återgår till sina arbetsplat­ser under samma period, och möjlighete­n att öka kapacitete­n är begränsad.

– Vi har gjort det redan under våren, och det är ju inte så att det står bussar och chaufförer och väntar. Några procent kan vi öka, mer än så är det inte.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? På bland annat Birger Sjöberggym­nasiet i Vänersborg kommer eleverna starta terminen i skolans lokaler, som vanligt.
Bild: Stefan Bennhage På bland annat Birger Sjöberggym­nasiet i Vänersborg kommer eleverna starta terminen i skolans lokaler, som vanligt.
 ??  ?? Skolan startar som vanligt, men distansund­ervisning kan åtminstone delvis bli aktuellt. ”Det kommer vara lättare den här gången när vi har samlat på oss ytterligar­e erfarenhet”, säger Johan Olofson, förbundsdi­rektör i Kunskapsfö­rbundet Väst.
Skolan startar som vanligt, men distansund­ervisning kan åtminstone delvis bli aktuellt. ”Det kommer vara lättare den här gången när vi har samlat på oss ytterligar­e erfarenhet”, säger Johan Olofson, förbundsdi­rektör i Kunskapsfö­rbundet Väst.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden