Ttela

Tufft för konferensf­öretag: ”Måste anpassa oss”

- Alice Nordevik/tt

EKONOMI

Våren blev nattsvart för konferensb­ranschen. Bokningarn­a tvärnitade under pandemin – och nu väntar nya utmaningar. Hur ska en bransch som är beroende av möten överleva i en värld där avstånd är ny norm och folksamlin­gar förbjudna?

– Vi trodde ändå där, i början på mars, att vi skulle klara oss hyfsat bra, säger Carin Sjöberg, vd för konferensf­öretaget Stockholm city conference centre, ett dotterbola­g inom Stureplans­gruppen.

När hon beskriver våren och coronapand­emins påverkan använder hon ord som ”dramatiskt”, ”overkligt” och ”osäkert”. När smittsprid­ningen tog fart på allvar gick det i en rasande fart.

– Det blev en kurva som gick rakt nedåt och vi blev tvungna att vidta stora åtgärder, säger hon.

När hösten nu står inför dörren har bolaget sagt upp nästan alla sina fastanstäl­lda medarbetar­e. Kvar finns det Carin Sjöberg kallar ”livsuppehå­llande funktioner”, en mindre stab som står redo att skala upp verksamhet­en igen så snart världsläge­t förbättras.

Men än ser det mörkt ut. Jonas Siljhammar, vd på branschorg­anisatione­n Visita, säger att oron inför hösten är stor.

Att Folkhälsom­yndigheten rekommende­rar fortsatt hemmajobb i höst slår hårt mot branschen, enligt Visita. Men framför allt är det regeringen­s förbud mot allmänna sammankoms­ter med fler än 50 personer som sätter käppar i hjulet. Det trots att konferense­r inte räknas som allmänna sammankoms­ter, säger Jonas Siljhammar.

– Till hösten hoppas jag att fler förstår att förbudet inte gäller konferense­r.

På Stockholm city conference centre fokuserar man nu på att skapa distans i lokalerna, och på att utveckla de digitala kommunikat­ionssätten.

– Vi måste anpassa oss till de kommunikat­ionsvägar som kunderna väljer, säger Carin Sjöberg.

Men trots utmaningar­na ser Jonas Siljhammar en ljus framtid för branschen.

– Suget efter att få mötas fysiskt, på ett säkert sätt, har aldrig varit större.

 ??  ?? Konferensb­ranschen går igenom ett stålbad.
Foto: Naina Helén Jåma/tt
Konferensb­ranschen går igenom ett stålbad. Foto: Naina Helén Jåma/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden