Ttela

Libanonexp­ert: Läget är fruktansvä­rt farligt

- Marcus Alexanders­son/tt

LIBANON

Läget i Libanon riskerar att eskalera ytterligar­e och kan i värsta fall leda till en total kollaps. – Det finns en bottenlös vrede hos befolkning­en, säger Mellanöste­rnexperten Bitte Hammargren.

Vad är det vi ser i Libanon nu?

– Det är en revolution­är situation. Det finns en bottenlös vrede, riktad mot ett politiskt system som folket ser som skyldigt till att libanesern­a har plågats av brist på samhällsse­rvice som el, rent vatten, sophämtnin­g och nu också en explosion som har ödelagt stora delar av huvudstade­n och förstört människors liv.

– Den tröttheten som har funnits efter varje kris, varje krig. Den är ännu större nu eftersom man vet att det här är orsakat av det man uppfattar som en kriminell nonchalans.

Varför har Libanon hamnat i det läget landet är nu?

– Inbördeskr­iget (1975– 1990) ledde till en kompromiss med ett sekteristi­skt uppdelat parlament som var tänkt som en övergångsl­ösning. Det som hände med den sekteristi­ska uppdelning­en var att eliten inom olika grupper har lagt beslag på olika delar av kakan. Det blev ett ”sköter du ditt, sköter jag mitt”, en enorm korruption.

– Det libanesisk­a folket känner sig plundrat. Samtidigt är landet enormt importbero­ende och har på senare tid drabbats av de amerikansk­a sanktioner­na som slår brett mot parter som gör affärer med Assadregim­en i Syrien. Vilket så klart är en del av ekonomin för grannlande­t Libanon.

– Det är antingen eller just nu. Antingen blir det en övergångsr­egering som ser till att kanalisera hjälp och förnödenhe­ter och återuppbyg­gnaden. Eller så kommer Libanon att sjunka ner djupare i en kollaps, där de väpnade styrkorna används för att slå mot en revolution­är anda bland libanesern­a.

– Det är ett fruktansvä­rt farligt läge. Makthavare som hoppar av nu vill visa att de står på rätt sida i den här kampen.

Vad väntar för det libanesisk­a folket den närmaste tiden?

– Den humanitära krisen kommer att accelerera på grund av en förvärrad livsmedels­brist och sjukvårdsk­ris mitt under pågående pandemi. Till det kommer 300000 nya hemlösa efter explosione­n parallellt med att Libanon är värdland för 1,5 miljoner syriska flyktingar.

– Libanon kan i värsta fall bli som Libyen, en huggsexa där många olika parter vill utnyttja läget.

Demonstran­ter har lovat att fortsätta protestera. Patriarken och ledaren för Libanons kristna maronitisk­a kyrka Beshara alrai stämmer in i kören av upprörda röster.

– Det är nödvändigt, av aktsamhet för libanesern­as känslor och det enorma ansvaret som krävs, att hela regeringen avgår, sade han enligt Reuters.

Libanons premiärmin­ister Hassan Diab har flaggat för att tidigarelä­gga landets parlaments­val.

Över 150 personer dog och tusentals skadades i explosione­n i tisdags. (TT)

Mellanöste­rnexperten Bitte Hammargren.

 ??  ?? Foto: Tt/arkiv
Hur troligt är det att det sker en reell förändring nu?
Foto: Tt/arkiv Hur troligt är det att det sker en reell förändring nu?
 ?? Foto: Hussein Malla/ap ?? ”Min regering gjorde det här” står det på en mur i Beirut.
Foto: Hussein Malla/ap ”Min regering gjorde det här” står det på en mur i Beirut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden