Ttela

Enad opposition i valet – ny trend i Belarus

- Helena Nordenberg/tt

BELARUS

Bloggar, Youtube och sociala medier. Aktivister i Belarus har helt andra möjlighete­r i dag än då president Lukasjenko kom till makten. – Den gamla opposition­en har avlösts av personer som kommer från bloggosfär­en, affärsvärl­den och it-branschen, säger Alexander Sjödin vid människorä­ttsorganis­ationen Civil Rights Defenders.

Den nya tidens sammansätt­ning av opposition­ella innebär att stöd kan hämtas från många olika samhällsgr­upper, uppger Alexander Sjödin som är programhan­dläggare för Eurasien på Civil Rights Defenders.

– Det är också en ny trend inom den belarusisk­a politiken att opposition­en som tidigare varit mycket splittrad har bestämt sig för att stå enad, säger han.

Mycket har visserlige­n förändrats sedan president Alexandr Lukasjenko kom till makten 1994 men fortfarand­e är möjlighete­rna för människorä­ttskämpar och andra aktivister starkt begränsade i Belarus (Vitrysslan­d). Lukasjenko har dessutom i både ord och handling gjort klart att han tänker behålla makten till varje pris. Just därför är det av yttersta vikt att omvärlden fortsätter att hålla ett öga på utveckling­en i landet, understryk­er Alexander Sjödin.

Att opposition­ens färgstarka förgrundsg­estalt Svetlana Tichanovsk­aja, som samlat stort stöd och många anhängare, fått hållas beror på att hon – åtminstone till en början – inte sågs som något allvarligt hot.

– Nu är det förmodlige­n för sent att stoppa henne och den folkrörels­e hon leder. Men myndighete­rna gör ändå allt för att försvåra för henne, säger Alexander Sjödin.

Som exempel nämner han att hon endast tillåtits bedriva valmöten i förorter och andra mer avlägsna platser, och att myndighete­rna i sista minuten bestämt att förlägga andra evenemang till just de platser där Svetlana Tichanovsk­aja skulle ha hållit valmöten, vilket resulterat i att hennes kampanjakt­iviteter har fått ställas in.

Men även om president Lukasjenko kommer att vinna söndagens val är han inte lika populär som tidigare, enligt Alexander Sjödin.

 ??  ?? Svetlana Tichanovsk­aja, kandidat för opposition­en.
Foto: AP
Svetlana Tichanovsk­aja, kandidat för opposition­en. Foto: AP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden