Ttela

Här trängs vemod och livsglädje

-

Deckare Håkan Nesser Den sorgsne busschauff­ören från Alster Albert Bonniers förlag

När inget är riktigt som det brukar är det väldigt skönt att ha Håkan Nesser och framförall­t då hans kriminalpo­lis Gunnar Barbarotti. Kommissari­en är precis som vanligt, vilket betyder som ingen annan polis i fiktionen (eller i verklighet­en för den delen). Barbarotti är trygg, sympatisk och eftertänks­am, frågar gärna gud eller sin döda hustru om råd och talar med sin sambo som om han stod på en scen inför en publik (vilket han ju också gör). Det är mycket underhålla­nde och är det något hos Nesser jag verkligen uppskattar, utöver perfekt placerade semikolon, så är det hans förmåga att skapa denna inbjudande stämning. Vemod och livsglädje vägrar att hålla socialt avstånd och trängs gärna i samma scen eller till och med replik. Det är fint.

Här får Barbarotti och hans kollega och tillika kärlek Eva Backman en rejäl utmaning när en lågmäld busschauff­ör anmäler att han hotas till livet. Bakgrunden är tragisk: mannen överlevde en svår olycka fem år tidigare när han körde en buss lastad med tonåringar och 18 personer dog.

Intrigen utvecklas både som väntat och åt oanat håll och det enda man kan veta säkert är att Barbarotti står stadigt oavsett. De religiösa grubblerie­rna tar kanske mer utrymme än tidigare, liksom tankar kring ödet och slumpen. Utredninge­n får sin upplösning, men ingenting är självklart och med facit i hand är poliserna inte helt övertygade om hur rättvisa ska skipas. Vilket är helt i sin ordning; Nesser för sin berättelse i rätt riktning och in i mål.

 ?? Bild: Jo Voets ?? Ingen hanterar semikolon med samma fingertopp­skänsla som Håkan Nesser.
Bild: Jo Voets Ingen hanterar semikolon med samma fingertopp­skänsla som Håkan Nesser.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden