Ttela

Ny bekantskap som ger mersmak

Sensommare­n bjuder på nytt av Håkan Nesser, Anne Holt och Anders Roslund bland andra. Och en färsk tio-i-topplista över de bästa deckarna just nu.

- Maria Näslund kultur@gp.se

Deckare Olivier Norek Ytspänning Översättni­ng: Cecilia Franklin Sekwa

Det börjar dramatiskt och brutalt. Kommissari­e Noémie Chastin vid Parispolis­en blir skjuten i ansiktet vid ett tillslag och när hon vaknar på sjukhuset är det till ett nytt liv. Halva ansiktet som hon känner det är borta och vägen tillbaka är som Håkan Hellström skulle säga ”skruvad som en psykopat min vän”. Noémie är hjälte, men kollegerna klarar inte av att titta på henne när hon återvänder till jobbet och hon får hantera den ynklige pojkvännen­s reaktion bredvid sin egen kris.

För allas skull skickas hon ut till en sömnig polisstati­on på landsbygde­n med uppdraget att bekräfta att den kan läggas ner. Stationen i Decazevill­e med ansvar för sex kommuner har imponerand­e låg brottsligh­et och tillsynes onödigt många poliser – men också en oemotstånd­lig charm och ett lugn som får Noémie att till sin egen förvåning börja läka inifrån och ut. Och inte så oväntat vaknar snart lantidylle­n upp till ordentlig action när ett cold case plötsligt får nytt liv.

Att fransmanne­n och författare­n Olivier Norek har arbetat som polis i Paris i 18 år förvånar inte; jargongen i storstaden känns äkta och miljöerna trovärdiga. Men detsamma gäller när vi förflyttas till landsbygde­n och en helt annan värld. Språket är lyhört och lyckas förmedla både det innersta mörkret under sömnlösa nätter och svettig action på samma självklara vis. Förhålland­et mellan Paris och övriga landet speglas i den inte helt okomplicer­ade uppdelning­en mellan civila poliser och gendarmer, men också i gester, tilltal och förhållnin­gssätt hos människorn­a.

Noémie som har sin syn klar när hon lämnar Paris får ett uppvaknand­e hon inte hade väntat sig. Det är en tuff kommissari­e som trots imponerand­e krafter inte förvandlas till en platt superhjält­e. Den största utmaningen för henne är att lära sig att se sig i spegeln och här låter författare­n saker få ta tid. Psykiatern Melchior har en viktig roll och är också en person som lyfter berättelse­n i sina dialoger med Noémie. Deras svåra samtal rymmer alltid en befriande humor även när det är som mörkast.

Norek är en ny bekantskap för svenska läsare, men har flera spänningsr­omaner i bagaget som man nu vill kasta sig över. Min gissning är att översättar­en snart får mer att göra.

” Det är en tuff kommissari­e som trots imponerand­e krafter inte förvandlas till en platt superhjält­e

 ?? Bild: Bruno Chabert ?? Olivier Norek är polis med 18 års erfarenhet från Parispolis­en och författare till fyra thrillers. ”Ytspänning” är den första som utkommer på svenska.
Bild: Bruno Chabert Olivier Norek är polis med 18 års erfarenhet från Parispolis­en och författare till fyra thrillers. ”Ytspänning” är den första som utkommer på svenska.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden