Ttela

Spänningen håller i sig

-

Deckare Anne Holt Operation Fosterland Översättni­ng: Margareta Järnebrand Piratförla­get

Det är drygt ett år sedan vi lärde känna den norska deckardrot­tningens nya superhjält­inna i kriminalro­manen” En grav för två” som handlade om en dopingskan­dal. Nu är advokaten och före detta elitidrott­aren Selma Falck tillbaka – och den här gången verkar inget mindre än landets framtid stå på spel.

Boken inleds med att Selma vaknar upp i en fjällstuga som brinner. Hon är svårt skadad, helt naken och har ingen aning om var hon är eller varför. Sakta kommer minnet tillbaka och läsaren tas med på en minst sagt händelseri­k tillbakabl­ick. Selma som bara åtar sig fall där uppdragsgi­varna är villiga att ingå ett vad med henne – vinner hon får hon en rejäl bit av kakan och förlorar hon behöver de inte betala – ska försöka ta reda på om någon egentligen var skyldig till en dödlig allergicho­ck på ett bröllop. Parallellt följer vi justitiemi­nister Tryggve Mejer som har hamnat i en minst sagt knivig sits samtidigt som han försöker hantera näthat och konsekvens­erna för sin familj. Hans 16-åriga dotter Mina känner att hon behöver ha koll på sin pappa och skydda honom, men lider i det tysta av föräldrarn­as gräl som tar sig genom väggarna. Skildringe­n av dottern är lika skicklig som plågsam; hennes lojalitet och ansvarskän­sla som ensambarn i ett olyckligt hem gör ont.

Holt pressar in aningen för många skeenden på olika nivåer för berättelse­ns bästa, men spänningen håller i sig och vi lär snart träffa Selma igen – liksom hennes vän Einar som ofrivillig­t men med rätta får kliva fram och ta mer plats i denna bok.

 ?? Bild: Henrik Montgomery ?? Anne Holts nya bok ”Operation Fosterland” är andra delen i den nya serien om före detta elitidrott­aren Selma Falck.
Bild: Henrik Montgomery Anne Holts nya bok ”Operation Fosterland” är andra delen i den nya serien om före detta elitidrott­aren Selma Falck.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden