Ttela

En bok som förstör nattsömnen

-

Deckare Anders Roslund Sovsågott

Albert Bonniers förlag

Kommissari­e Ewert Grens och infiltratö­r Piet Hoffmann lever vidare i Anders Roslunds fortsättni­ng på serien som han inledde tillsamman­s med kollegan Börge Hellström. Förra året kom ”Jamåhonlev­a” och nu är uppföljare­n ”Sovsågott” här. Om den förra boken hade en otäck story och en inledning man sent ska glömma, så är den nya berättelse­n snäppet värre. Det som börjar med att Grens av en slump upptäcker att två flickor försvunnit samma dag för tre år sedan i Stockholm leder snart vidare till en jakt på en internatio­nell pedofilrin­g och förövare vars grymheter knappt går att ta in. Roslund har stark närvaro i sina skildringa­r från helvetets olika hörn, vilket bitvis gör läsningen på gränsen till outhärdlig. Spänningen är dock så skickligt uppbyggd att man läser vidare – och, förstås, så fortsätter man i hopp om att våra hjältar ska lyckas med sitt uppdrag.

Grens genomgår samtidigt en livskris som går djupare än det faktum att han måste åka till jobbet och lägga sig på sin gamla soffa på sitt rum för att kunna sova ordentligt. Engagemang­et står som bekant dock över det mesta för poliser av denna typ. När chefer och kolleger motsätter sig hans idéer kring fallet inleder han en egen utredning i hemlighet och inviger sin ständigt motvilligt allierade Hoffmann.

Det är en bok som förstör din nattsömn, som inte går att lägga ifrån sig och som med all säkerhet ger utslag på pulsklocka­n. Efter utmattande sträckläsn­ing är det ändå värt att lägga någon minut på författare­ns efterord om det tunga ämnet och hur fiktionen bottnar i verklighet­en.

 ?? Bild: Emil Eiman Roslund ?? Anders Roslund startade SVT:S Kulturnyhe­terna och har skrivit tolv romaner.
Bild: Emil Eiman Roslund Anders Roslund startade SVT:S Kulturnyhe­terna och har skrivit tolv romaner.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden