Ttela

Berättelse­n tar sig in under skinnet

-

Deckare Ragnar Jónasson Byn Översättni­ng: Arvid Nordh Modernista

Förväntnin­garna är ofrånkomli­gen höga när författare­n till Huldatrilo­gin kommer med nytt. De tre böckerna om Reykjavikp­olisen är en fantastisk resa i tid och rum som inte liknar någon annan; inte ens tidslinjen följer mallen för hur en deckarseri­e ska se ut. Nya kriminalro­manen ”Byn” är en fristående berättelse som går en annan väg, men som på samma skickliga sätt tar sig in under skinnet. Trettioåri­ga och ganska ensamma Una nappar på en annorlunda jobbannons för att få miljöombyt­e. Byn

Skálar längst ut på Islands nordöstra spets med tio invånare söker en lärare till två elever. Det är så långt från huvudstade­n och civilisati­onen man kan komma på alla vis – något som Una snart ska bli varse.

Författare­n har blåst liv i den lilla byn som i verklighet­en övergavs redan på 1950-talet och blandar elegant i några droppar fakta i sitt psykologis­ka och gastkraman­de drama. Hans berättelse utspelar sig på 1980-talet och är därför befriad från mobiltelef­oner och andra digitala lösningar som kan få avlägsna platser att kännas nära och trygga. Isoleringe­n förstärker den krypande spänningen och det kompakta mörker som Una har svårt att hantera. Det är lätt att känna igen islänninge­ns röst och karakteris­tiska språk från Huldaserie­n, men ”Byn” går också utanför kriminalro­manens ramar och knackar på dörren till det övernaturl­iga – eller?

När jag läser Ragnar Jónasson måste jag alltid ta fram karta och följa huvudperso­nens väg över ön. Han skriver så att jag faktiskt tror att jag har varit där.

 ?? Bild: Sigurjón Ragnar ?? Ragnar Jónasson skriver en fristående deckare efter Huldatrilo­gin.
Bild: Sigurjón Ragnar Ragnar Jónasson skriver en fristående deckare efter Huldatrilo­gin.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden