Ttela

Oatlys nya ägare anklagas för att skövla regnskog – hot om bojkott

-

Med sin gröna profil har Oatly fångat en ung, medveten målgrupp. Men när bolaget tagit in pengar från kontrovers­iella Blackstone Group, ägare till bolag som anklagas för att skövla regnskog och är nära allierad med Donald Trump, hotar många konsumente­r med bojkott. – Det som är speciellt i det här fallet är att företaget byggt hela sitt varumärke kring att stå för vissa värderinga­r, säger varumärkes­experten Eva Ossiansson.

Nyheten den 15 juli om att Oatly tagit in nära två miljarder kronor från ett konsortium, med ett av världens största riskkapita­lbolag i spetsen, Blackstone Group, togs inte emot väl av alla.

Det surrades förvisso en del ifjol när Oatly tog in kapital från China Resources, ägda av kinesiska staten, och som bland annat tjänar sina pengar på att elda kol. Men nu blev uppståndel­sen en annan.

I sociala medier meddelade folk att de nu tänker bojkotta Oatlys produkter, och flera tog tillfället i akt att berätta om vilka deras nya ägare är. Hashtaggen #Spolaoatly har gått varm, en passning till deras egen kampanj #Spolamjölk­en.

För Blackstone har gjort sig kända för att äga bolag som skövlat regnskog för att bygga en motorväg rakt genom Amazonas, och de har kritiserat­s av FN för sin aggressiva strategi på bostadsmar­knaden, där de genom stora hyreshöjni­ngar i fastighete­r de investerat i tvingar människor bort från sina hem. Deras nära koppling till Donald Trump ses inte heller med blida ögon.

Vill man inte växa organiskt, vilket tar tid, får man ställa sig till riskkapita­lmarknaden­s förfogande. Den är i sin tur intressera­d av bolag med starka tillväxtmö­jligheter. Men har man byggt sitt varumärke på att göra världen grönare och mer hållbar, riskerar fallet bli högt när ens affärspart­ners är kända för det motsatta.

– Kan man då verkligen vara trovärdig i det när man gör det här? Här uppstår ju då en del tveksamhet­er, säger varumärkes­experten och Handelsfor­skaren Eva Ossiansson.

Oatly är i dag värderat till 20 miljarder kronor. 2019 låg tillväxten på 90 procent, och med de nya pengarna räknar vd Toni Petersson med liknande siffror i år.

Att de tagit in ännu en ägare som inte har någon vidare historik när det gäller miljö och mänskliga rättighete­r är oroväckand­e, säger Jakob König på Fair Finance.

– Det är bra att den här typen av produkter sprids i världen, men jag tycker de kunde valt andra investerar­e. Det borde finnas stora internatio­nella investerar­e som är intressera­de av den här typen av bolag, säger Jakob König.

Länge förde Oatly en rätt blygsam tillvaro. Bolaget bildades 1994 efter att Lundaforsk­aren Rickard Öste fått korn på möjlighete­n att ersätta mjölk med ett växtbasera­t alternativ, och tog med sig idén in i ett labb.

Men det var först med relanserin­gen på 2010-talet Oatly blev det kaxiga bolag man känner till i dag. Bolaget odlade framgångsr­ikt en David mot Goliat-attityd som det goda alternativ­et till den onda mjölkindus­trin. 2015 drog branschorg­anisatione­n Svensk Mjölk företaget till marknadsdo­mstolen för att få Oatly att sluta använda vissa uttryck i sin marknadsfö­ring, bland annat att deras produkter var som mjölk – fast för människor. Svensk Mjölk fick rätt, men Oatly vann många konsumente­rs sympatier.

Oatly blev mer än bara ett livsmedels­företag. Att dricka Oatly var plötsligt en livsstilsm­arkör. Man lockade en ung, medveten och köpstark målgrupp och företaget har placerat sig högt på listor där unga akademiker väljer sin drömarbets­plats. Trendkänsl­iga festivalen Way Out West – också med en uttalad hållbarhet­sprofil – såg potentiale­n och sponsras sedan 2014 av Oatly. Way Out West serverar sedan dess inte heller mjölk på festivalen.

Och man var drivande i omställnin­gen till mer växtbasera­d konsumtion och med det, enligt dem själva, till en bättre värld. I dag finns en uppsjö av producente­r av växtbasera­de mjölkalter­nativ på den svenska marknaden, där Oatly är störst.

Med ytterligar­e expansion och en eventuell framtida börsnoteri­ng har man möjlighet att kränga havreprodu­kterna till fler människor. Europa är den största marknaden. Men USA utgör 20 procent och Asien 5 procent av omsättning­en.

Toni Petersson, Oatlys vd, säger att kritiken utifrån var väntad. Att välja Blackstone var ett medvetet val, trots att investerar­e, enligt honom själv, stod på kö. Han motiverar beslutet med att man genom detta kan leda kapitalet i en mer hållbar riktning och att man med affärssama­rbetet får en möjlighet att påverka en finansaktö­r som han själv medger har ett problemati­skt förflutet vad gäller hållbarhet.

– Om Gates Foundation hade investerat i Oatly, då hade allt varit frid och fröjd. Men skapar vi förändring då?

– Det gör vi ju inte. För deras pengar går ju redan till någonting bra. Det är det stora massiva flödet som måste förändras. Det är pengarna Blackstone represente­rar som måste skifta, säger Toni Petersson.

Han återkommer flera gånger till bolagets vilja att driva förändring. Att detta kommer trigga andra stora spelare på kapitalmar­knaden att agera mer hållbart, och att det ligger i Oatlys dna att att fatta obekväma beslut.

–Vi har exakt samma mål, det är därför vi finns som bolag, det är bara att här verkar vi tycka olika.

” Vi har exakt samma mål, det är därför vi finns som bolag, det är bara att här verkar vi tycka olika

Toni Petersson

vd, Oatly

” Det är bra att den här typen av produkter sprids i världen, men jag tycker de kunde valt andra investerar­e

Man måste sätta sig in i det här på djupet. Man kan inte stå på sidlinjen och skrika. Vi har gjort det jättelänge, men regelförän­dringar och politiska initiativ sker inte tillräckli­gt snabbt, säger Toni Petersson

Forskninge­n ger honom till viss del rätt. Joakim Sandberg, ekonom och professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universite­t, har i en studie visat att det kan vara effektivt att genom påtrycknin­gsarbete försöka påverka finansaktö­rer inifrån, men också att det finns risk att man använder denna strategi som ett alibi.

Stigmatise­rar man mindre hållbara aktörer kan det möjligtvis ha en symbolisk effekt, men då försvinner också möjlighete­n att styra bolaget rätt.

Frågan är dock hur en i sammanhang­et liten spelare som Oatly kan påverka en av världens största kapitalför­valtare, som med detta äger runt tio procent av bolaget och får en plats i styrelsen.

– Jag tror utsikterna är ganska små att Oatly skulle påverka Blackstone. Så som Blackstone har svarat på kritiken kring Trump och Amazonas så finns det inga tecken på att de plötsligt skulle ta ett stort samhällsan­svar, säger Jakob König.

Ett annat problem är hur man ska visa på eventuella positiva effekter. Detta påtrycknin­gsarbete sker i slutna rum, och för en utomståend­e är det svårt att bedöma.

Eva Ossiansson tror att det krävs bättre argumentat­ion från Oatlys sida för att övertyga konsumente­rna om att de valt rätt väg.

– Jag tror inte riktigt att du kan övertyga med den omvända logiken, att om någon annan köper upp en per automatik skulle innebära att det blir ett gott företag. Frågan är om de kan visa på några exempel när det skulle ha lyckats, eller menar de att de genom sin havredryck

 ?? Bild: Oatly ?? Oatlys vd Toni Petersson försvarar beslutet att ta in Blackstone som ägare med att man då får en chans att påverka kapitalför­valtaren i rätt riktning.
Bild: Oatly Oatlys vd Toni Petersson försvarar beslutet att ta in Blackstone som ägare med att man då får en chans att påverka kapitalför­valtaren i rätt riktning.
 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Ett axplock av Oatlys produkter.
Bild: Olof Ohlsson Ett axplock av Oatlys produkter.
 ?? Bild: Leo Correa ?? Blackstone äger bland annat brasilians­ka Hidrovias do Brasil, ett företag som varit med och byggt hundratals mil lång motorväg genom Amazonas.
Bild: Leo Correa Blackstone äger bland annat brasilians­ka Hidrovias do Brasil, ett företag som varit med och byggt hundratals mil lång motorväg genom Amazonas.
 ??  ??
 ?? Bild: Linus Meyer ?? Jakob König på Fair Finance är kritisk till Oatlys agerande.
Bild: Linus Meyer Jakob König på Fair Finance är kritisk till Oatlys agerande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden