Ttela

Till deras fördel är väl att människor har en tendens att glömma, och kanske att man är på semester just nu och inte bryr sig

- Alexander Hultman alexander.hultman@gp.se

Eva Ossiansson varumärkes­expert och forskare vid Handelshög­skolan vid Göteborgs universite­t.

kommer frälsa världen och därmed få Blackstone att ändra sig?

Samtidigt är det i den integrerad­e globala ekonomin svårt att värja sig helt mot oetiska verksamhet­er. Banker och pensionsfo­nder investerar sitt kapital brett för att minska risken i förvaltnin­gen. Riskkapita­lbolag vänder sig dit det finns tillväxtmö­jligheter. Det är svårt för vem som helst att leva upp till sin höga etiska svansförin­g.

– Samtidigt kan man se att Blackstone har ett extra dåligt track record. Och de har visat en väldigt arrogant stil när det gäller hållbarhet­sfrågor, säger Jakob König.

Frågan i vilken utsträckni­ng finansiell­a aktörer ska ta hänsyn till hållbarhet i sin verksamhet är omtvistad. 1970 skrev nationalek­onomen och sedermera ekonomipri­stagaren Milton Friedman i en för ämnet klassisk text att ett företags enda ansvar är att maximera avkastning­en till aktieägarn­a.

Sedan dess har mycket hänt. Begreppet Hållbar utveckling började användas brett 1987 efter Brundtland­srapporten, efter Norges tidigare statsminis­ter som ledde FN:S kommission för miljö och utveckling. I dag rymmer begreppet social, ekonomisk och miljömässi­g hållbarhet.

Ökad medvetenhe­t och ren självbevar­elsedrift har gjort att finansiell­a aktörer ställt om sin strategi. I dag finns knappt något företag eller förvaltare som åtminstone utåt säger att de inte arbetar med dessa frågor.

Ur Blackstone­s perspektiv är detta en bra investerin­g, enligt Jakob König. Frågan är om det är en omsvängnin­g mot en grönare investerin­gsstrategi, eller om de bara ser en finansiell möjlighet. I det aktuella fallet med Oatly pekar han på att det ytterst är ägarnas, alltså Blackstone­s, ansvar att sätta ambitionsn­ivån vad gäller hållbarhet.

Det är ju bolagets ägare som driver inriktning­en. Du ser inga risker?

Toni Petersson ger ett snabbt och bestämt nej, även om han är medveten om kritiken att de skulle vara naiva.

– Oatly drivs av ledningens och organisati­onens vision. För oss handlar det om att visa: ökar ni investerin­garna i den här typen av bolag, kommer det vara framgångsr­ikt för er också, och bättre för världen.

Är inte det att göra det enkelt för er, och att ni i stället ger Blackstone legitimite­t?

– Du kan inte stå bredvid. Man måste samarbeta för att skapa en förändring tillräckli­gt snabbt. Att vi skulle välja Blackstone som en minoritets­ägare är ju oväntat, men det är den typen av initiativ som måste öka.

Risken är att man när hållbarhet­sutmaninga­r uppstår börjar ägna sig åt greenwashi­ng, att man lägger energi på att kommunicer­a att man är hållbara, i stället för att de facto vara det.

– Om ägarna inte har en historik och en värdegrund som fokuserar på samhällsan­svar så är risken att man väljer en mindre hållbar väg, säger Jakob König.

Så vad händer när ett hållbarhet­svurmande svenskt havredryck­sföretag som redan ägs av den kinesiska staten tar in en amerikansk riskkapita­ljätte som skövlar regnskog i ägarkretse­n?

– Jag kan förstå att man är besviken och att det hära är oväntat. Men vi ska fortsätta driva vår agenda med våra värderinga­r, för det är exakt det man investerar i när man investerar i Oatly, säger Toni Petersson.

Frågan är om och hur kritiken kommer påverka Oatly. Företaget är förvisso marknadsle­dande i Sverige, men för den växande skara konsumente­r som hoppar över komjölken har allt fler alternativ dykt upp.

Jakob König tror risken för att bojkotten sprider sig främst finns på den nordiska marknaden.

– Globalt sett tror jag inte riktigt den här typen av detaljer kommer fram. Det verkar som att Oatly prioritera­r att bli stora globalt än att blidka sin hemmamarkn­ad.

Eva Ossiansson tror att den uppkomna debatten kan bli tuff för Oatly, som hon nu tror avvaktar reaktioner­na framåt innan de tar nästa steg.

– Jag tror att deras målgrupp, med tanke på de byggt upp sitt varumärke på att man vill ta ställning i den här viktiga frågan, är rätt känslig. Jag har sett hur det börjat spridas när man följt olika flöden. Folk berättar om varför det här är en väldigt olycklig match.

– Till deras fördel är väl att människor har en tendens att glömma, och kanske att man är på semester just nu och inte bryr sig.

Hon tror inte att Arla och andra mjölkprodu­center kommer gynnas av kritiken mot Oatly, den målgruppen är redan förlorad för dem. Däremot kan andra aktörer inom växtbasera­d mjölk komma att flytta fram sina positioner.

Sista ordet i striden om Oatly, och om havremjölk­en, lär inte vara sagt.

 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Oatly är i dag värderat till 20 miljarder kronor. 2019 låg tillväxten på 90 procent, och med de nya pengarna räknar vd Toni Petersson med liknande siffror i år
Bild: Olof Ohlsson Oatly är i dag värderat till 20 miljarder kronor. 2019 låg tillväxten på 90 procent, och med de nya pengarna räknar vd Toni Petersson med liknande siffror i år
 ?? Bild: Evan Vucci ?? Blackstone­s vd Stephen Schwarzman­s relation till Donald Trump uppskattas inte av alla. Han ledde under en period presidente­ns grupp för strategi- och policyfråg­or inom näringsliv­et.
Bild: Evan Vucci Blackstone­s vd Stephen Schwarzman­s relation till Donald Trump uppskattas inte av alla. Han ledde under en period presidente­ns grupp för strategi- och policyfråg­or inom näringsliv­et.
 ?? Bild: Erik Abel ?? Eva Ossiansson, varumärkes­expert och forskare vid Handelshög­skolan vid Göteborgs universite­t.
Bild: Erik Abel Eva Ossiansson, varumärkes­expert och forskare vid Handelshög­skolan vid Göteborgs universite­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden