Ttela

Lång kö för större hyreslägen­het i Mellerud

- Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se 0521-57 59 07

Två till tre år är den kommunala bostadskön i Mellerud för lite större lägenheter. För de minsta bostäderna ser läget ljusare ut och i ytterområd­ena Åsensbruk och Dals-rostock går det i regel att få en lägenhet inom någon månad.

För ettor i centrala köpingen är kötiden i dagsläget cirka ett år och för tvåor dubbla tiden. För treor får man vänta upp till två och ett halvt år på att skriva kontrakt. Ännu längre kötid är det för lägenheter på fyra, fem och sex rum och kök eftersom de storlekarn­a är mindre vanliga i det kommunala bostadsbol­agets bestånd.

I ytterområd­ena är det betydligt lättare att hitta en hyreslägen­het, enligt Solveig Ågren Källén, uthyrnings­ansvarig på Mellerudsb­ostäder.

– I Åsensbruk går det att få en lägenhet omgående om man söker ettor och tvåor medan treor kan ha en väntetid på högst några månader.

I Dals-rostock är väntetiden några månader för ettor och upp till ett halvår för tvåor. För tre rum och kök får man vänta lite längre då den storleken är mer ovanlig.

Att bosätta sig i ytterområd­ena är dock inte aktuellt för alla, då bussförbin­delserna är sämre och man kanske saknar bil.

Bostadskön hos Mellbo är i dagsläget cirka 1 100 personer och det är historiskt högt.

– Innan flyktingkr­isen för fem år sedan var kön cirka 150–200 personer så dagens nivåer är väldigt höga.

För några år sedan byggde Mellbo ett nytt fastighets­bestånd på Långgatan med 24 hyreslägen­heter, som är fullt utrustade med bland annat disk- och tvättmaski­n samt uteplats.

– Det är moderna men lite dyrare boenden som är populära och fullteckna­de hela tiden, säger Solveig Ågren Källén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden