Ttela

Besvärlig fisk riskerar etablera sig på västkusten

Den invasiva fisken svartmunna­d smörbult riskerar att etablera sig längs västkusten. Något som kan vara skadligt för de lokala ekosysteme­n. Marinbiolo­gen Leon Green undersöker nu dess förmåga att föröka sig i olika salta vatten.

-

Det är mörkt och svalt i källargång­arna på Kristinebe­rgs marina forsknings­station i Fiskebäcks­kil. Väggarna är av gult tegel, och längs taket sträcker sig rör i olika storlekar. En bit in i korridoren finns det en dörr med en skylt med texten: ”Attention! Invasive spieces inside”.

– Det är aldrig lätt med invasiva arter, just för att de för med sig så många olika konsekvens­er för ekosysteme­t. Det är därför väldigt viktigt att bromsa etablering­en av arter som riskerar att bli invasiva, säger Leon Green, post-doc i marinbiolo­gi vid Göteborgs universite­t.

En invasiv art är en art som egentligen inte hör hemma på svenskt territoriu­m, men som introducer­ats hit och sprider sig av egen kraft. En invasiv art konkurrera­r ut andra arter, och eftersom olika arter i ett ekosystem är beroende av varandra hotas den biologiska mångfalden.

– Vi har stängt av det här rummet från övriga vattenflöd­en, så vi har inget vatten som rinner igenom de här karen och sen ut igen, för att inte yngel ska riskera att följa med och ta sig ut i havet.

Till Sverige uppskattas en stor mängd arter från utlandet ta sig på olika sätt, men väldigt få lyckas etablera sig och bli invasiva. Detta gör att de invasiva arterna som faktiskt klarar sig ofta är generalist­er, och kan leva under flera olika omständigh­eter.

Forsknings­projektet som Leon Green arbetar med undersöker den invasiva arten svartmunna­d smörbult, och dess förmåga att föröka sig i olika salthalter. Den nordligast­e platsen där den svartmunna­de smörbulten än så länge har observerat­s på västkusten är öster om Marstrand.

– Målet med det här experiment­et är i första hand är att ta reda på om den kan föröka sig längs Bohuskuste­n.

 ?? ?? Svartmunna­d smörbult är lite utav en kameleont på det sättet att den ändrar färg beroende på sin omgivning.
Svartmunna­d smörbult är lite utav en kameleont på det sättet att den ändrar färg beroende på sin omgivning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden