Ttela

Trångboddh­eten i dag följer normer från 80-talet

- Emilia Söderholm/tt

SAMHÄLLE

Coronapand­emin har aktualiser­at frågan om trångboddh­et i Sverige. Gränsen för att bo trångt går enligt rådande norm vid att alla barn ska ha ett eget rum.

Pandemin riktar ljus på frågan om trångboddh­eten i Sverige och pekas ut som en anledning till att vissa delar av landet har drabbats extra hårt av viruset, till exempel Stockholms­förorterna Rinkeby och Tensta och Bergsjön i Göteborg.

Avsaknaden av folk och bostadsräk­ning gör det svårt att veta hur många som lever trångt och hur trångboddh­et bör definieras.

– När journalist­er gör reportage så har man hittat någon familj som bor i en trerumsläg­enhet och så är de två vuxna och fyra barn – är det trångt? Ja, det är det förmodlige­n, men varje hushåll har olika tolerans för det där, säger Micael Nilsson, expert på bostadssoc­iala frågor på Boverket.

Att bo trångt gör man såväl i förorterna, där nyanlända har råd att bo, som i attraktiva delar av innerstade­n där medelklass­en tränger ihop sig.

– Till exempel bor ju många Södermalms­familjer otroligt trångt. Två vuxna och tre barn i en tvåa, konstatera­r Micael Nilsson.

Sedan andra världskrig­ets slut har vi räknat trångboddh­et utifrån olika trångboddh­etsnormer. 1945 sattes gränsen vid max två personer i varje rum och att ingen skulle behöva sova i köket. Tjugo år senare kom norm två som innebar att ingen heller skulle sova i vardagsrum­met. I dag är 5,5 procent trångbodda enligt den normen.

17,9 procent är trångbodda enligt norm tre som inrättades 1986 och definieras som att alla ska ha ett eget sovrum, förutom makar eller partner som kan dela.

Genomsnitt­lig bostadsare­a per person i Sverige är i dag 42 kvadratmet­er och om man ser till en majoritet av befolkning­en så tycker Micael Nilsson inte att det finns någon trångboddh­et att prata om. Däremot finns det delar av samhället där det är ett faktiskt problem.

– Vi kan absolut inte lita på statistike­n när det kommer till de allra mest utsatta familjerna eftersom de bor i andra eller tredje hand och de bor i områden där folk har skrivit sig på bostäder som de inte bor i.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden