Ttela

Kaos på Europas stränder när värmebölja­n slagit till

- Mia Holmberg Karlsson/tt

EUROPA

I takt med ökande smittsprid­ning i Sydeuropa stiger även temperatur­erna. När värmen pressas upp mot 40sträcket växer även oron för fullpackad­e stränder mitt i pandemin.

”Stranden är så full att säker social distanseri­ng är omöjlig.” De högsta uppmätta augustitem­peraturern­a på 17 år fick britterna att flockas till sydkustens stränder i helgen – i sådan mångfald att myndighete­rna i Bournemout­h enträget uppmanade folk att hålla sig borta.

Coronapand­emin och dess medföljand­e reserestri­ktioner har lett till att många skippat sommarens utlandsres­or och i stället semestrar på hemmaplan, vilket fört med sig stora folksamlin­gar på stränder och i parker.

Ibland annat Spanien, Portugal, Frankrike och Storbritan­nien varnar samtidigt myndighete­r för temperatur­er betydligt över det normala under veckan som kommer.

I stora delar av Spanien – där antalet coronarela­terade sjukhusinl­äggningar enligt tidningen El País fyrdubblat­s den senaste månaden – väntas temperatur­erna ligga runt 40sträcket. I bland annat Valencia och på Balearerna varnar myndighete­rna för värmen, skriver El Mundo.

Även i Belgien stiger både smittsprid­ningen och värmen, rapportera­r The Brussel Times. I helgen urartade semesterlu­gnet i belgiska Blankenber­ge i ett bråk om parasoller och solstolar efter att ett fyrtiotal ungdomar blivit tillsagda av polis att följa reglerna kring social distanseri­ng.

– Varken myndighete­rnas, polisens eller livräddarn­as uppmaninga­r respektera­des, säger åklagaren Fien Maddens om bråket till tidningen Bruzz.

I Frankrike är 15 departemen­t placerade under ”röd alert” – värmeskala­ns högsta nivå som bara tagits i bruk två gånger tidigare i historien, rapportera­r Le Monde.

Den röda alerten innebär nu enligt vädertjäns­ten Météofranc­e risk för överdödlig­het i samband med covid19 och ozonförore­ningar, som vid värmeböljo­r enklare tränger in genom luftvägarn­a.

Även Portugal har drabbats av den europeiska värmevågen. De senaste veckorna har skogsbränd­er rasat i den torra vegetation­en i de centrala delarna av landet. Flera brandmän och civila har skadats i lågorna, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

De höga temperatur­erna i Västeuropa väntas kvarstå veckan ut.

– När en värmebölja varar så här länge kan effekterna bli svåra. Många hus i regionen har inte luftkondit­ionering, och vid temperatur­er runt 35 grader kan byggnadern­a inte kyla ned sig själva. Det innebär en risk för många människor, särskilt för äldre och de med försämrat hälsotills­tånd, säger meteorolog­en Taylor Ward till CNN.

 ?? Foto: Alastair Grant/ap ?? Solbadare flockas till stränderna på den brittiska sydkusten under värmebölja­n, bland annat i Brighton (bilden).
Foto: Alastair Grant/ap Solbadare flockas till stränderna på den brittiska sydkusten under värmebölja­n, bland annat i Brighton (bilden).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden