Ttela

Höjda öar ska motverka klimatflyk­t

- Ellinor Knoxborn/tt

KIRIBATI

Kiribatis öar ska höjas ur havet med hjälp av muddring, det säger landets nyligen omvalde presidente­n. På så vis ska man bekämpa höjda havsnivåer och klimatflyk­t.

Östaten Kiribatis president, Taneti Maamau, säger att det är en del av regeringen­s strategi att höja öarna för att motverka förhöjda havsnivåer.

Maamuas föregångar­e, tidigare presidente­n Anote

Tong, förutspådd­e att ögruppens invånare i framtiden skulle tvingas flytta från öarna på grund av stigande hav. Under hans mandatperi­od köptes mark i Fiji som skulle fungera som ett potentiell­t nytt hemland för invånarna.

Maamau har avvisat migration som strategi med motivering­en att studier visat att öarna kan överleva med rätt anpassning­såtgärder.

Presidente­n har även meddelat att man kommer att ta hjälp av Kina i arbetet med att rädda öarna. I fjol uppmärksam­mades Kiribati internatio­nellt då man bröt med Taiwan för att i stället diplomatis­kt närma sig Kina, vilket ändrade den geopolitis­ka kartan i en stor del av Stilla Havet.

” Vår hållning är klar. Om frisläppan­det av fångar blir fullbordat är vi redo för de afghanska samtalen inom en vecka. talibanrör­elsens talesperso­n, om att organisati­onen är redo för fredssamta­l med Afghanista­ns regering så snart 400 talibanska fångar frigivits. (Tt-afp-reuters)

har uttryckt en oro för att Kiribati ska tillåta Kina att bygga militära anläggning­ar på ön Christmas som ligger 2 000 kilometer söder om Hawaii.

Maamau säger dock att Kiribati kommer skydda sitt oberoende och inte ta stora lån från något land.

 ?? ?? President Taneti Maamau vill motverka förhöjda havsnivåer och klimatflyk­t i Kiribati.
Foto: Frank Franklin Ii/arkiv
USA:S militär
President Taneti Maamau vill motverka förhöjda havsnivåer och klimatflyk­t i Kiribati. Foto: Frank Franklin Ii/arkiv USA:S militär

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden