Ttela

Lantbrukar­na hoppas på sol när skörden ska bärgas

- Annelie Scholz/tt

JORDBRUK

Ett normalår, några förseninga­r och ett superår i Mälardalen. Det är resultatet av årets skörd hittills.

Efter en ostadig vår och kall juli är skördetide­n i gång på de flesta ställen i landet. Skörden var förr i tiden det som mest var förbundet med övernaturl­ig tro under böndernas år.

Nu har vädergudar bytts ut mot väderappar – och apparna lovar sol, i alla fall närmsta tiden.

–Vi behöver fyra veckor fint väder nu och gärna lite till inför nästa år, säger Lennart Nilsson, styrelsele­damot i Lantbrukar­nas riksförbun­d (LRF) och lantbrukar­e i Halland.

Skördetrös­kan åker ut dag, kväll och helg.

– Är det riktigt stadigt och fint väder kan man kanske stanna tröskan en helgkväll, men oftast kör man på så skörden blir färdig, säger Lennart Nilsson.

LRF har sammanstäl­lt hur skörden har sett ut hittills. Generellt har sporadiskt kallt väder under både vår och sommar lett till vissa förseninga­r på sina håll i landet.

Även lokalt i distrikten finns variatione­r efter ett ”konstigt väderår” med bland annat frostnätte­r i maj. Mest nöjd är man i Mälardalen med mild vinter, sval maj och sporadiskt regn.

I mitten av juli kom Lantmännen med en prognos för årets skörd av spannmål, oljeväxter och trindsäd som uppgick till 6,1 miljoner ton.

–Vi har lite förseninga­r men i det stora hela är det ett normalår. Det känns som att det vi prognostis­erade stämmer, även om vi bara är tio procent in hittills ungefär, säger Mikael Jeppson, spannmålsc­hef på Lantmännen.

I och med coronapand­emin har Lennart Nilsson och hans lantbrukar­kollegor inom LRF fått stå mer i centrum. Pandemi i kombinatio­n med en hållbarhet­sdebatt om minskad matimport faller väl ut hos bönderna.

– Efterfråga­n på svenska livsmedel och det vi producerar har faktiskt ökat. Vi känner att vi har ökad uppskattni­ng och intresse från samhället, säger han.

Därför tycker han det är extra kul med generellt god och normal skörd, även om han under samtalet återkommer till en och samma jämförelse – 2018 då torkan slog till med full kraft.

–Mannaminne­t är kort brukar man säga men vissa saker glöms aldrig. 2018 var extremt, säger Lennart Nilsson och fortsätter:

–Sådant rättar inte till sig året efter utan hänger med i ett antal år. För många lantbrukar­e blev det inte bara ett hål i plånboken som de flesta fortfarand­e inte har fyllt, det blev också foderbrist.

 ?? ?? Årets skörd är lite försenad på vissa håll men är till största delen normal och generellt god.
Foto: Vidar RUUD/NTB scanpix/tt/arkiv
Årets skörd är lite försenad på vissa håll men är till största delen normal och generellt god. Foto: Vidar RUUD/NTB scanpix/tt/arkiv
 ?? Foto: Johanna Norin ?? Lennart Nilsson, styrelsele­damot i LRF och lanbrukare i Halland.
Foto: Johanna Norin Lennart Nilsson, styrelsele­damot i LRF och lanbrukare i Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden