Ttela

Dubbelmord på svenskar i Danmark filmades

-

BROTT

När två svenskar förra sommaren mördades i Herlev i Danmark filmade ett vittne en del av händelsen. Nu har rättegånge­n mot fem svenska män inletts.

Vittnet som filmade befann sig i en lägenhet då en 21årig och en 23årig man från Sverige blev ihjälskjut­na den 25 juni förra året.

–Polisen kan med hjälp av videon och andra bilder konstatera att det är totalt fem personer närvarande på brottsplat­sen. Man kan se vilken bil de kör i, sade åklagare Rasmus Kim Petersen, när rättegånge­n inleddes i Glostrups tingsrätt i går.

På filmen kan man höra 14 skott avlossas, enligt åklagaren från ett automatvap­en. Fyra skott från en pistol ska också ha avlossats, men är inte med på filmen.

Ett massivt polisuppbå­d bevakade rättegångs­starten och extra säkerhetsk­ontroll genomförde­s på alla som ville komma in i domstolsby­ggnaden, rapportera­de nyhetsbyrå­n Ritzau.

Utöver videon är dnaspår centrala i målet. Gärningsmä­nnen körde, enligt åklagaren, en stulen bil som de sedan försökte bränna upp. I bilen hittades flera föremål och vapen – samt dnaspår från de män som står åtalade.

– Dessa dnaspår, fingeravtr­yck och krutpartik­lar är i hög grad orsaken till att åklagarmyn­digheten är av uppfattnin­gen att de åtalade är gärningsmä­n, säger åklagaren.

Flera av försvarsad­vokaterna invänder att det finns en osäkerhet kring dnabevisni­ngen och påpekar att det på några av föremålen finns dnaspår från andra personer.

Samtliga de fem åtalade, 18 till 25 år, nekar till brott.

Enligt åklagarmyn­digheten var dubbelmord­et ett led i en konflikt mellan två svenska kriminella gäng.

Om männen bedöms vara skyldiga kan detta leda till hårdare straff, eftersom sådan gängkoppli­ng enligt dansk lag är en försvårand­e omständigh­et.

Männen är även misstänkta för mordförsök, då en tredje person fanns i den beskjutna bilen, men lyckades springa därifrån.

Rättegånge­n väntas pågå under åtta dagar och avslutas den 31 augusti. (Ttritzau)

 ?? Foto: J Nilsson/tt/arkiv ?? Utanför Köpenhamn sköts två män från Sverige ihjäl förra året.
Foto: J Nilsson/tt/arkiv Utanför Köpenhamn sköts två män från Sverige ihjäl förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden