Ttela

Snart skolstart – forskning går isär om barn och smitta

-

CORONAVIRU­SET

Hålla öppet som vanligt, hemundervi­sning – eller ingen skola alls? Myndighete­r världen över brottas just nu med hur de ska Forskning som finns på området pekar åt olika håll.

”Rädda vår framtid! Vi står vid ett avgörande ögonblick. De beslut som regeringar fattar nu, kommer att få långvariga konsekvens­er för hundratals miljoner unga människor och utveckling­smöjlighet­erna för länder världen över i decennier.”

Så sade FN:S generalsek­reterare António Guterres nyligen när han uppmanade världens länder att hålla skolorna öppna, förutsatt att den lokala smittsprid­ningen är under kontroll. Om inte, sade han, riskerar miljoner unga att förlora sin framtid.

Den fråga som regeringar­na nu brottas med inför skolstarte­n är egentligen två: Hur farligt är det för barn och unga att gå tillbaka till skolan under den pågående pandemin – och vilken roll spelar barnen för smittsprid­ningen i samhället?

Den första frågan är lättast att svara på, för i dag är de flesta experter överens om att barn och unga löper liten risk att bli svårt sjuka och dö av coronaviru­set och att smittriske­n i skolan inte är högre än i andra miljöer.

Den andra frågan däremot – det vill säga om och hur mycket barn smittar – är betydligt knepigare. Här går både forskning och erfarenhet isär. De flesta tycks dock vara överens om att ingen riktigt vet.

Vetenskaps­radion berättade nyligen om situatione­n i Israel, där skolorna hamnat i fokus i den andra och mycket svårare våg av smitta som landet genomlider just nu. Inte minst efter att 140 lärare och elever insjuknat i covid19 på en skola i Jerusalem.

– Vi vet att det förekommit smittsprid­ning på skolor och förskolor, säger Orly Manor, professor i biostatist­ik vid Hebreiska universite­tet i Jerusalem och ordförande för Israels institut för hälsoforsk­ning, till Vetenskaps­radion. Däremot går det inte att säga att skolorna spelade en avgörande roll för smittsprid­ningen.

I kontrast till dessa händelser finns Danmark som också öppnat skolorna igen efter en hård ”lockdown”. Där verkar skolöppnin­gen inte resulterat i mer smitta.

– Det vi kan konstatera är att vi inte sett något större utbrott efter vår skolöppnin­g, säger Robert Leo Skov vid Statens Serum Institut i Danmark.

Den forskning som finns om barns betydelse för spridninge­n av det nya coronaviru­set pekar åt olika håll.

I Sverige har Jonas F. Ludvigsson, barnläkare och professor i klinisk epidemiolo­gi vid Karolinska institutet, följt forsknings­läget.

– Jag är helt säker på att barn smittar, men jag tror att de smittar mindre, sade han nyligen till Vetenskaps­radion. (TT)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden