Ttela

Belarusvål­d kan få konsekvens­er

-

BELARUS

3 000 personer ska ha gripits i protestern­a under valdagen i Belarus. ”Om Lukasjenko vägrar att lyssna på sitt folk och fortsätter den inslagna vägen mot fortsatt våld kommer detta att få konsekvens­er för Sveriges relation med den politiska ledningen i Belarus”, säger utrikesmin­ister Ann Linde i ett uttalande.

President Aleksandr Lukasjenko fick enligt valkommiss­ionen 80 procent av rösterna – ett resultat som inte accepteras av opposition­en.

Tiotals människor skadades under demonstrat­ionerna i söndags, som ledde till våldsamma sammandrab­bningar mellan demonstran­ter och polis. Enligt Belarus inrikesdep­artement greps tusentals människor.

Människorä­ttsorganis­ationen Viasna rapportera­r att en person omkommit under protestern­a. Regeringsb­yggnader har spärrats av och från invånare kommer uppgifter om att det har blivit svårt att koppla upp sig mot internet.

Aleksandr Lukasjenko har styrt landet sedan 1994 och har fått skarp kritik för hur han har hanterat pandemin, ekonomin och de mänskliga rättighete­rna i landet.

Sveriges utrikesmin­ister

Ann Linde säger i ett uttalande att ”ansvaret för denna våldsamma utveckling vilar hos president Lukasjenko och den belarusisk­a regeringen”.

”Vi kräver nu att myndighete­rna omedelbart släpper samtliga personer som gripits i samband med valet och att politiskt motiverade åtal läggs ned”, säger hon i uttalandet.

Utländska observatör­er bedömer att inget val i landet har varit fritt och rättvist sedan mitten av 1990talet. (Ttafpreute­rs)

Utrikesmin­ister Ann Linde.

” Jimmy Lai har gripits för samarbete med utländsk makt. vid Lais mediebolag Next Digital, i en tweet sedan mediemogul­en och demokratia­ktivisten Jimmy Lai gripits i Hongkong i enlighet med den nya säkerhetsl­agen. Frihetsber­övandet, som bekräftats av en poliskälla för AFP, ses som ett hot mot pressfrihe­ten i staden. (TT)

 ?? Foto: Pontus Lundahl/tt ??
Foto: Pontus Lundahl/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden