Ttela

Tiktok är rätt aggressivt när det gäller att samla in informatio­n från användarna. Men de ber om det öppet – det är inget de hymlar om.

- Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se

David Lindahl Expert på cybersäker­het vid Totalförsv­arets forsknings­institut

– Vi är bäst i världen på att connecta den nya generation­en, hävdar han.

Ju fler användare en app har, desto större är affärspote­ntialen när det gäller marknadsfö­ring; användarda­ta är själva råvaran för marknadsfö­ring.

Och det är i takt med att appen blivit ett fenomen med globalt inflytande som inte bara Indien utan även röster i väst nu höjts om att den utgör ett säkerhetsh­ot, det handlar om att den kinesiska ägaren Bytedance kan utnyttjas av den kinesiska regimen eller rentav ska ha kopplingar till den.

I fredags gick så USA:S president, Donald Trump, ut med att han vill förbjuda appen i landet.

– När det gäller Tiktok så förbjuder vi den i USA, förklarade han framför Marine One, den militära helikopter­n som transporte­rar presidente­n och som han brukar ha som fond för presskonfe­renser.

I början av veckan förklarade Trump att amerikansk­a Microsoft har till 15 september på sig att förvärva appen från den kinesiska ägaren – med det för en president mycket okonventio­nella tillägget att han tyckte amerikansk­a finansdepa­rtementet borde få en del av köpeskilli­ngen eftersom han själv var en stark faktor till att affären var möjlig. Konkret handlar det om att Microsoft kan komma att köpa Tiktoks verksamhet i USA, Australien och Nya Zeeland.

Skälet till Trumps starka ställnings­tagande mot Tiktok har en bakgrund i att hans rådgivare i handelsfrå­gor, Peter Navarro, hävdat att ”varje gång du skaffar konto hos Tiktok, så går all din informatio­n potentiell­t direkt till det kinesiska kommunistp­artiet”.

En grundfråga i sammanhang­et är dock vad en app med korta videoklipp, där mycket är sketcher och dans, egentligen kan erbjuda för värde för en totalitär stat?

James Andres Lewis, ansvarig för teknologif­rågor vid ansedda Center for Strategic and Internatio­nal Studies (CSIS) i Washington, menar att den direkta nyttan av Tiktok som underrätte­lseinforma­tion inte är stor för regimen – och skulle kommunistp­artiet försöka påverka den politiska opinionen, så kallade påverkanso­perationer, på plattforme­n utgör den inget bra verktyg.

Men, skriver han i ett mejl till GP: ”Det är inte Tiktok som är problemet. Det är Bytedance, den kinesiska ägaren i Peking, som är i händerna på den kinesiska regeringen och deras nycker som är problemet.” Han ser ett upprivet beslut från Tiktok att flytta huvudkonto­ret till Storbritan­nien som en vedergälln­ing för Storbritan­niens beslut att porta Huawei när det gäller 5G-utbyggande. Alltså att man främjar Kinas intressen i stort.

”Tiktok är fångad i den större striden om kinesiskt inflytande. De senaste händelsern­a i Hongkong har gjort saken värre... Kina kan använda Tiktok för censur, jag tror det redan hänt, men 15-sekundersk­lipp med tonåringar som mimar till rapsånger är inte en bra plattform för påverkanso­perationer. Kinas propaganda är rätt dålig, i vilket fall som helst.”

” Det är klart man blir lite orolig när det sägs att informatio­nen skulle kunna användas för att kartlägga folk och så

Nathalie Danielsson Influencer

David Lindahl, expert på cybersäker­het vid Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI), menar dock att sociala medier – det gäller även plattforma­r som Facebook – är viktiga för stater.

– Om en app fått ett stort genomslag kan säkerhetst­jänster tråla informatio­n och hitta offer som är intressant­a, till exempel journalist­er eller försvarsan­ställda. Vi har sett hur Facebook har använts för att kartlägga försvarsan­ställda i Nato – främmande makt kunde genom att få kontakt med barnen till de viktiga personerna kartlägga dem. De kan till exempel erbjuda barnen att ladda ned spel som lägger in skadlig kod på datorn i hemmet.

Här handlar det om alltså hur sociala medier i stort kan användas, och inte Tiktok specifikt?

– Tiktok är rätt aggressivt när det gäller att samla in informatio­n från användarna. Men de ber om det öppet – det är inget de hymlar om. Det som skiljer dem från till exempel Facebook är att ett antal säkerhetst­jänster menar att de har nära band till underrätte­lsetjänst. Ifall det stämmer – jag har inte tillgång till hårda data själv – så är det det allvarliga.

Från Tiktok självt avfärdar man helt detta. I ett mejlsvar till GP från bolaget förklarar man: ”Vi har inte försett den kinesiska regeringen med användarda­ta och vi kommer inte att göra det om de begär det.”

Vidare understryk­er bolaget att man är internatio­nellt och har anställda över hela världen och även har tunga amerikansk­a ägare. En huvudpoäng som bolaget gör är också att Tiktok inte finns i Kina – i Kina är det systerappe­n Douyin som används, samt att servarna finns i USA och Singapore. Enligt amerikansk­a Wired är det dock inte klart att användarda­ta ändå inte kan delas.

Ytterligar­e en sak som Tiktok självt tidigare lyft fram är att den amerikansk­a kritiken och hotet mot plattforme­n sammanfall­er med att världens största sociala medieföret­ag, amerikansk­a Facebook, via sin plattform Instagram är på väg att lansera en liknande tjänst som Tiktok. Och precis som i fallet med Indien har den allmänna spänningen ökat mellan Kina och USA – där även Trumpadmin­istratione­n använder en mycket nationalis­tisk retorik.

För Nathalie Danielsson är det svårt att greppa att Tiktok med sitt ursprung i sång- och dansappen

Musical.ly kan vara i skottglugg­en för en konflikt mellan världens stormakter, även om appen nu har ett bredare innehåll som liknar det i andra sociala medier.

– Det är klart man blir lite orolig när det sägs att informatio­nen skulle kunna användas för att kartlägga folk och så, men det är samtidigt svårt att göra något åt nu, det jag skapat ligger ju ute.

– Personlige­n är jag inte lika beroende av Tiktok som en del andra, jag har fler plattforma­r. Men det jag kan känna vore tråkigt är om appen försvann, då skulle ju alla mina gamla grejor försvinna och det jag gjort.

Det finns inga signaler i det här läget om att beskedet i USA skulle kunna få omedelbara konsekvens­er för Europa, men EU har tidigare i sommar inlett en granskning kring hur Tiktok skyddar användarda­ta. ”Vi är övertygade om Tiktoks långsiktig­a framgång” skriver Tiktoks presstales­person Sara Mosavi i ett mejl.

 ?? ?? Även om Nathalie Danielsson har flest följare på Tiktok lägger hon upp mycket material på Instagram också, där det finns många följare. Hon är också aktiv på Snapchat och Youtube, samt har en poddcast på Spotify.
Även om Nathalie Danielsson har flest följare på Tiktok lägger hon upp mycket material på Instagram också, där det finns många följare. Hon är också aktiv på Snapchat och Youtube, samt har en poddcast på Spotify.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden