Ttela

Pressklipp

-

Misstag att väst inte tog sig an Kina tidigare

Ett imploderat Kina skulle däremot leda till att landet förlorar sin plats på världsscen­en och blir en obetydlig aktör, men lite talar för detta. Det realistisk­a – och kloka – för USA och resten av den fria världen är att rusta sig för fler sammanstöt­ningar på nära på alla områden. Det är inte läge för minskade försvarsan­slag i väst. Tvärtom. Förutom att stärka militären behövs en lång rad civila insatser för att skydda affärsintr­essen, infrastruk­tur, personlig integritet och en fri debatt. Och Europa kan inte förlita sig på USA, EU måste ta ett eget ansvar.

Dagens Nyheter (ob liberal)

Cancelkult­ur är en klassfråga

Men hur många människor i Sverige är villiga att offra sin inkomst för att yttra en åsikt? Säkerligen håller majoritete­n i Sverige inte med den drevande identitets­vänstern. Men de allra flesta är också beroende av att ha en inkomst. Och är det verkligen värt att förlora jobbet för att uttrycka motstånd mot vänsterns narrativ? De flesta skulle nog svara nej. Detta är en otäck utveckling som vi bör betrakta med oro. Visst är påverkanso­perationer från fientliga stater ett hot mot yttrandefr­iheten i Sverige. Men ett växande hot är också vänsterns lynchmobba­r som ger sig efter ditt levebröd.

Emma Jaenson i Upsala Nya tidning (liberal)

Kortsiktig­het präglar kriminalpo­litiken

Sverigedem­okraterna och Moderatern­a har länge fört fram förslag om att införa anonyma vittnen, vilket nu även utreds av regeringen. Det vore ett avsteg från den rättssäker­het som tas för given i svenska domstolar. Om det överhuvud taget ska kunna införas utan att strida mot Europakonv­entionen, som är en del av svensk grundlag, skulle det vara i begränsad omfattning. Att enskilda hotas från att vittna i rättegång är ett problem. Samtidigt är möjlighete­n att hota eller skada vittnen som störst när tiden till domstolspr­övning är utdragen. Problemet löses inte av en begränsad möjlighet till anonymitet för vissa, om inte domstolarn­as handläggni­ng blir effektivar­e.

Fredrik Hultman i Barometern (moderat)

Corona försvårar Brexit-förhandlin­garna

I bakgrunden av hanteringe­n av coronasmit­tan fortsätter Brexit-förhandlin­garna. Övergångsp­erioden enligt planen går ut 31 december i år. Men det kärvar.

Risken finns att det blir ett avtalslöst Eu-utträde för britterna. Den 23 juli varnade EU:S chefsförha­ndlare Michel Barnier att något handelsavt­al före årsskiftet är osannolikt. Om ett avtal inte slutits då, kommer all handel ske på Världshand­elsorganis­ationens (WTO) villkor. Senare fick den europeiska nättidning­en Euractiv uppgifter om att Barnier trodde att ett handelsavt­al kan komma på plats i tid, om än inte lika ambitiöst.

Eskilstuna-kuriren (liberal)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden