Ttela

Ovanlig delfin utanför Strömstad

- Michaela Karlén michaela.karlen@gp.se

Nyheter: För första gången på många år har en levande strimmig delfin upptäckts i västsvensk­a vatten. Hoppande utanför Strömstad har den fastnat på film.

För första gången på kanske 22 år har en livs levande, strimmig delfin upptäckts i västsvensk­a vatten. Under 10-talet har flera döda exemplar flutit i land längs västkusten – men nu har en hoppglad, strimmig delfin fastnat på film utanför Strömstad.

Det finns flera sorters delfiner som brukar besöka västsvensk­a vatten. Har man tur kan man få syn på vitnosade delfiner, sadeldelfi­ner, vitsidinga­r och öresvin, men även tumlare.

En som däremot är sällsynt utanför västkusten är den strimmiga delfinen. Trots det hoppade en för glatta livet utanför Nord Långö, Strömstad, i söndags.

– Det är en väldigt ovanlig sort det här, säger Kennet Lundin, marinbiolo­g och vetenskapl­ig intendent på Göteborgs naturhisto­riska museum.

Senast den strimmiga delfinen sågs var 2016 men då handlade det om två delfiner som strandade på Onsalahalv­ön och dog kort därefter. Då skrev man att det var första gången den strimmiga delfinen upptäcktes i västsvensk­a vatten på 18 år. Senare samma år flöt ytterligar­e två döda i land: en utanför Falkenberg och en vid Mellbystra­nd.

Det hoppglada exemplaret utanför Strömstad kan därför vara den första livs levande, strimmiga delfinen som har setts till på över 20 år.

– De finns över hela världen men vi tror att de kommer söderifrån över Atlanten. Vi har börjat se under 2000-talet att det kommer in lite nya delfiner, säger Kennet Lundin.

– Det kan ha koppling till klimatförä­ndringar när vi ser sydligare arter här.

Delfinen kan kännas igen på en strimma som går längs med sidan och en som går från ögat till bröstfenan. Jämfört med till exempel öresvinen som kan bli tre, fyra meter långa är den strimmiga delfinen liten.

– Det är en liten rackare, hundrasjut­tio centimeter, säger Kennet Lundin.

Den utanför Strömstad verkade vara ensam.

– Men de brukar vara i små grupper, så den kan göra en liten avstickare. De som hittades 2016 var ett par, säger Kennet Lundin.

Varför hoppar delfinen upp ur vattnet då? Jo, enligt Kennet Lundin är den förmodlige­n nyfiken på båtarna runtomkrin­g och hoppar helt enkelt för att få en bättre titt.

– Delfiner är också sociala djur som plaskar och har kul sinsemella­n. Olika delfinarte­r plaskar olika mycket, en del gör akrobatisk­a grejer och snurrar. De kan också hoppa för att bli av med hudparasit­er, säger Kennet Lundin.

Om man är sugen på att se delfiner utanför västkusten, hur ska man göra?

– Vara ute till havs och ha en himla tur, säger Kennet Lundin och skrattar, som trots sitt yrke aldrig har sett en levande strimmig delfin ute i det fria.

– Det är bara att gratta, hälsar han de lyckliga delfinspan­arna utanför Strömstad.

Det är dock inte första gången som andra typer av delfiner syns i västsvensk­a vatten i år.

I april tog till exempel Joakim Larsson båten för att fiska utanför Orust och fick sällskap av ett gäng nyfikna vitnosade delfiner, som är vanligare än de strimmiga.

– Så vi drog igång båten och körde i några knop. De hängde på, berättade han för tidningen.

 ??  ??
 ?? Bild: Andreas Granath ?? Den strimmiga delfinen tar ett skutt i Strömstads vatten.
Bild: Andreas Granath Den strimmiga delfinen tar ett skutt i Strömstads vatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden