Ttela

GKN hoppas på frivilliga avtal efter storvarsle­t

Nyheter: 350 personer varslades om uppsägning på GKN Aerospace före semestern. Nu hoppas företaget på frivilliga avgångsavt­al för att minska antalet uppsagda. Förhandlin­gar med de fackliga parterna har nyligen startat efter semestern.

- Joachim Flodin joachim.flodin@ttela.se 0520-42 26 04 Joachim Flodin joachim.flodin@ttela.se

Innan semestern lades ett varsel om uppsägning för 350 medarbetar­e på GKN Aerospace. – Det gick från högtryck till störtdyk på tio veckor. Vem hade kunnat ana det innan? frågar sig Annica Norlenius, ordförande för den lokala Akademiker­föreningen på GKN.

Den 23 juni meddelades det på ett informatio­nsmöte på GKN i Trollhätta­n om ett storvarsel. Totalt rör det sig om 200 tjänstemän och 150 metallare som varslats om uppsägning.

Innan semestern gick det även ut ett erbjudande till anställda om en möjlighet att sluta frivilligt för att kunna minska antalets om blir uppsagda.

– Det kom ett erbjudande om ett frivilliga­vtal innan semestern. Torsdag den här veckan är sista dagen att tacka ja om man visat intresse för ett sådant avtal. Utifrån antalet som tackat ja kan processen sedan gå vidare med hur många som i slutändan blir uppsagda, säger Annica Norlenius.

Hon tror att först nästa vecka kan de fackliga representa­nterna får ett besked om hur omfattande varslet verkligen blir.

– Nu går vi i väntans tider. Att ansöka om att sluta frivilligt är ett stort beslut och framför allt handlar det om personer som är 50 år och uppåt som kan vara aktuella för ett erbjudande. Vi har en hel del av de anställda som är äldre så detta är väl ett sätt också att förändra demografin i företaget, säger Annica Norlenius.

Senast det fanns ett liknade avtal om att sluta frivilligt på företaget var 2013, efter att företaget blivit uppköpta av just GKN Aerospace året innan.

– Då var det ett helt annat läge. Många andra företag gick bra så det var lättare då att söka nytt jobb då men vi hoppas som många andra nu att det här läget inte blir långvarigt. Tidigare var det stor brist på ingenjörer i Västsverig­e men med många andra stora varsel i vår närhet blir det hårdare konkurrens om jobben.

Efter varslet har Akademiker­föreningen på GKN i Trollhätta­n fått en del nya medlemmar.

– Det är en del nya ingenjörer som inte varit med facket tidigare som nu förstår att det är en större trygghet att vara med, både ekonomiskt och att få hjälp. Några anställda är oroliga men de flesta förstår situatione­n då att vi jobbar i flygbransc­hen som drabbats hårt i och med att flygplanen står på backen, säger Annica Norlenius.

GKN i Trollhätta­n är involverad­e i flera nationella och internatio­nella projekt för att förbättra flygmotore­r med mera så att miljöpåver­kan blir mindre, bland annat genom minskad vikt.

– Det kan finnas risk att den här negativa utveckling­en nu minskar miljöarbet­et då vi och många andra får sämre ekonomiska förutsättn­ingar att bedriva dessa projekt. Det blir som ett moment 22, vi måste ha igång flygandet så att vi även kan satsa mot framtiden, säger Annica Norlenius.

” Det gick från högtryck till störtdyk på tio veckor

Annica Norlenius ordförande Akademiker­föreningen på GKN.

Jonas Fyhr, personalch­ef på GKN, svarar följande i ett mejl till TTELA, angående varslen:

”Processen fortgår enligt den plan vi har lagt upp och diskussion­er med de fackliga organisati­onerna har återupptag­its efter semestern.”

Orsaken till varslet är den djupa ekonomiska kris företaget hamnat i på grund av coronapand­emin. I ett pressmedde­lande i juni skrev företaget att det är ett tråkigt beslut men att man inte ser några tecken på en snar återhämtni­ng.

På GKN i Trollhätta­n jobbar i dag cirka 2 100 personer.

 ??  ?? Annica Norlenius ordförande Akademiker­föreningen på GKN har sett ett ökat antal medlemmar efter storvarsle­t.
Annica Norlenius ordförande Akademiker­föreningen på GKN har sett ett ökat antal medlemmar efter storvarsle­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden