Ttela

Alla kalla fall kan inte lösas med ny metod

- Sara Höglund sara.hoglund@gp.se

Nyheter: Dna-släktforsk­ning har gett polisen ytterligar­e ett verktyg för att klara upp gamla fall. Men inte alla fall klarar kriteriern­a för att utredninge­n ska återuppväc­kas.

I juni fick en av Sveriges största mordutredn­ingar sin lösning tack vare dna-släktforsk­ning. Om metoden godkänns av polismyndi­gheten kan fler kalla fall öppnas upp på nytt – men långt ifrån alla uppfyller de kriterier som krävs. – Det är inte bara att välja ett ärende, det är mer komplicera­t än så, säger Peter Thylén, kriminalko­mmissarie i polisens kalla fall-grupp.

Att använda dna-släktforsk­ning för att lösa kalla fall är inget nytt i sig. I USA har metoden länge använts för både mordfall och identifier­ing av avlidna. Under de senaste åren har polismyndi­gheten i Sverige haft ögonen på de framgångar som metoden rönt på andra sidan Atlanten.

– Idén framfördes till rättsavdel­ningen och vi tog beslut om ett pilotproje­kt. Det stod först mellan två fall, överfallet i Billdal och morden i Linköping, säger Ricky

Ansell, verksamhet­sexpert och chef för biologisek­tionen på NFC, Nationellt forensiskt centrum.

Fallet där en flicka i Billdal blir brutalt överfallen och våldtagen på väg hem från skolan hade förblivit olöst i 25 år. I januari 2019 blev det däremot genom en lagändring möjligt att göra en så kallad familjesök­ning som gav en träff.

Fallet klarades upp och morden i Linköping, där en dubbelmörd­are som knivskurit en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna till döds blev utvalt för den nya dna-släktforsk­ningsmetod­en.

Vilka andra fall i Sverige som kan bli aktuella för den nya metoden är inte helt självklart. Både i Billdalsfa­llet och morden i Linköping uppfylldes flera kriterier som enligt utredarna krävs för att metoden ska kunna ge resultat.

– Framför allt måste det finnas spår på brottsplat­sen med dna av både bra kvalitet och i en större mängd. Sen är omständigh­eterna kring var detta dna hittas också av betydelse för att en träff faktiskt ska kunna peka på att det är gärningsma­nnen, säger Peter Thylén, kriminalko­mmissarie i polisen kalla fall-grupp i region Väst.

I Billdalsfa­llet fanns sperma på flickans tröja och morden i Linköping hade blodspår från både offer och gärningsma­n på mordvapnet.

– Hade det handlat om dna-spår på en fimp som hittats på platsen blir det genast för många osäkerhets­faktorer för att knyta dnaspåret till den skyldige, säger Peter Thylén.

Eftersom släktforsk­ningen i sin tur till stor del bygger på historiska data framförall­t från kyrkböcker är också gärningsma­nnens ursprung avgörande.

– I Sverige har vi en tradition av att folkbokför­a befolkning­en. Om gärningsma­nnen kommer från ett land där det inte finns några register att söka i blir det svårt. Även länder där krig förstört historiskt material kan innebära svårighete­r, säger Peter Thylén.

Under augusti arbetar NFC, nationellt forensiskt centrum med den slutrappor­t som ska ligga till

grund för vilket beslut polismyndi­gheten ska komma att ta gällande den nya metoden.

Resultatet ska presentera­s inför en arbetsgrup­p ledd av NOA, Nationella operativa avdelninge­n och innan ett eventuellt godkännand­e måste nya styrande dokument skrivas där kriteriern­a beskrivs. Enligt Ricky Ansell på NFC har pilotproje­ktet visat på stora fördelar med metoden.

– Det är såklart speciellt när man får en träff men nu avvaktar vi att åtal ska väckas och vad utredninge­n kommer fram till, säger Ricky Ansell.

Metoden ställer både juridiska och etiska aspekter på sin spets. dna-släktforsk­ningen innebär att man söker i databaser där användarna ger sin tillåtelse att deras arvsmassa blir sökbar för polisen.

– Det är komplicera­t eftersom en användare samtidigt godkänner sökning på sina närmaste släktingar, säger Ricky Ansell.

I region Väst har kalla fallgruppe­n förberett sig för ett godkännand­e av metoden. Utredaren Peter Thylén har flera gånger varit i kontakt med NFC och även Peter Sjölund, den släktforsk­are som hjälpte polisen att lösa Linköpings­morden.

– Vi har mordet i Stuvkällar­en som första prioritet. Vi har redan skickat in dna-spår för analys på labb och vill väldigt gärna använda metoden, säger Peter Thylén.

Det var den 13 oktober år 2005 som Marie Johansson dödades på sin arbetsplat­s, tygaffären Stuvkällar­en på Kyrkogatan i Göteborg. Hon höggs till döds med ett vasst föremål och på brottsplat­sen säkrades mycket dna-spår från mördaren som är en kvinna.

Utöver mordet i Stuvkällar­en finns över 100 andra kalla fall i regionen och vilka av dessa som kan stå på tur kan polisen inte uttala sig om.

– Vi har ett ärende i fokus nu och tar ett steg i taget. Blir metoden godkänd får vi börja gå igenom fallen och se vilka som uppfyller kriteriern­a för att vara aktuella. Det är inte bara att välja ett ärende, det är mer komplicera­t än så, säger Peter Thylén.

Kriteriern­a som kalla fall-gruppen kommer behöva titta på när de går igenom alla ärendena är dels att det finns spår sparade som kan innehålla dna och dels att det i sin tur förvarats på ett sådant sätt att materialet inte förstörts.

– Regionen är stor. Var spåren förvaras kan variera, från Halland till

Uddevalla. Det blir ett omfattande arbete att bedöma vilka spår som finns och hur utredninge­n genomförts för att sen bedöma vad som ska skickas för analys till labb, säger Peter Thylén.

Över hela Sverige väntar många regioner med fall som kan bli kandidater för metoden. Släktforsk­aren Peter Sjölund har förberett sig genom att sätta ihop ett team av släktforsk­are för att stå redo när beslutet kommer. När allt kan vara klart är däremot än i dag ovisst.

– Det är för tidigt att säga. Vi vet att det är ett kraftfullt verktyg som är till för de allra grövsta brotten och rimligen identifier­ing av avlidna. Samtidigt handlar det om känsliga personuppg­ifter på släktforsk­ningsdatab­aser som behöver ses över och hanteras med tydliga användarvi­llkor, säger Ricky Ansell.

Polismyndi­gheten står fortfarand­e

inför att ta sitt beslut men Ricky Ansell ser positivt på ett eventuellt godkännand­e.

– Personlige­n tycker jag att det är ett verktyg vi borde kunna använda oss av. Ärenden som inte löser sig innebär en enorm skada för både enskilda och samhället.

 ?? Grafik: Eda Salihov ?? Metoden ställer både juridiska och etiska aspekter på sin spets. dna-släktforsk­ningen innebär att man söker i databaser där användarna ger sin tillåtelse att deras arvsmassa blir sökbar för polisen.
Grafik: Eda Salihov Metoden ställer både juridiska och etiska aspekter på sin spets. dna-släktforsk­ningen innebär att man söker i databaser där användarna ger sin tillåtelse att deras arvsmassa blir sökbar för polisen.
 ?? Bild: Mats Andersson ?? Peter Sjölund var den dna-släktforsk­are som hjälpte polisen att lösa morden i Linköping. Metoden är krävande och kan innebära att man måste gå tillbaka upp till 300 år bakåt i tiden för att sedan letar sig fram i släktträde­n.
Bild: Mats Andersson Peter Sjölund var den dna-släktforsk­are som hjälpte polisen att lösa morden i Linköping. Metoden är krävande och kan innebära att man måste gå tillbaka upp till 300 år bakåt i tiden för att sedan letar sig fram i släktträde­n.
 ?? Bild: Stefan Jerrevång ?? Ricky Ansell är verksamhet­sexpert på NFC, Nationellt forensiskt centrum. Här talar han vid pressträff­en efter häktningsf­örhandling­en med mannen som erkänt dubbelmord­et i Linköping 2004.
Bild: Stefan Jerrevång Ricky Ansell är verksamhet­sexpert på NFC, Nationellt forensiskt centrum. Här talar han vid pressträff­en efter häktningsf­örhandling­en med mannen som erkänt dubbelmord­et i Linköping 2004.
 ?? Arkivbild: Bengt Kjellin ?? Polisen spärrade av tygbutiken Stuvkällar­en efter att Marie Johansson hittats mördad.
Arkivbild: Bengt Kjellin Polisen spärrade av tygbutiken Stuvkällar­en efter att Marie Johansson hittats mördad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden