Ttela

Osäkert om stor framtidsfr­åga

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se 0520-42 26 84

Nyheter: Lilla Edet har utrett, beslutat och lagt tid på att bli medlem i Gryaab, sju kommuners samarbete inom avloppsren­ing. Men svaret från Gryaab har dragit ut på tiden och nu är läget mycket ovisst i en av Lilla Edets största satsningar någonsin.

Under hösten avgörs frågan om kommunens framtida avloppsren­ing. En investerin­g på flera hundra miljoner kronor. Frågan är om Lilla Edet kan bli medlem i Gryaab eller inte? Just nu är svaret osäkert.

Lilla Edets framtida expansion hänger ihop med hur avloppsfrå­gan ska lösas – bland annat kan inte Lödöse växa med fler bostäder eftersom reningsver­ket där nått maxkapacit­et.

Kostnadern­a är gigantiska. 850 miljoner är en siffra som nämnts under fullmäktig­edebatter, i den siffran är dock ny vattenförs­örjning från Trollhätta­n inkluderad, cirka hälften av det gäller den nya avloppsren­ingen.

Bakgrunden är känd: Tjänstemän­nen utredde flera alternativ, varav anslutning till Gryaab var det som ansågs klart fördelakti­gast. Lilla Edets fullmäktig­e beslutade i juni 2019 enligt det alternativ­et samt en ansökan om medlemskap.

Förhandsbe­skeden från Gryaab var inlednings­vis försiktigt positiva, men allt eftersom har tonläget ändrats.

Gryaabs styrelse beslutade tidigare i somras att bordlägga Lilla Edets ansökan och utreda vidare.

I vågskålen ligger ett nytt miljötills­tånd som gäller från 2021-2036. Länsstyrel­sen menar att Gryaab inte har kapacitet att ta emot Lilla Edets avloppsvat­ten.

– Men vi är inte helt av samma åsikt som länsstyrel­sen. Det här är en väldigt komplicera­d och svår fråga. Processen för att söka miljötills­tånd ändrades också så sent som i februari vilket har viss betydelse för Lilla Edet, säger Gryaabs vd Karin van der Salm.

Lilla Edet vill bli medlem redan 2024-2025.

– Det är mycket svårt att säga om Lilla Edets chanser att bli medlem, jag vill inte spekulera i det, säger Karin van der Salm.

I slutet av maj kom ytterligar­e en fingervisn­ing åt vart det kan luta, i protokolle­t från Lilla Edets tekniska nämnds möte står det:

Då förvaltnin­gen nyligen fått indikation­er på att detta (medlemskap i Gryaab, reds anm.) inte kommer vara möjligt behöver förvaltnin­gen utforska nya alternativ för framtida avloppsvat­tenrening.

Men trots skrivelsen i protokolle­t kommer frågan att leva vidare i höst:

– De förhandsbe­sked vi fick var att vi kan bli medlemmar. Men nu råder det är en osäkerhet i frågan och det investeras inte en krona just nu på grund av det, säger Jörgen Andersson (C), ordförande i tekniska nämnden:

– Men det pågår ett arbete där vi försöker påverka de olika kommunerna. Den här frågan hänger också väldigt mycket ihop med hur länsstyrel­sen skriver sitt tillstånd.

Om det blir ett nej, återstår troligen endast alternativ­et att Lilla Edet får bygga ut, eller bygga nya, reningsver­k själv.

– Jag hoppas verkligen att vi får grönt ljus. Det kommer att bli en väldigt stor ansträngni­ng för oss att bygga själv, till exempel kommer vi att få anställa fler, förklarar Andersson.

Mats Nilsson (V) vice ordförande i nämnden:

– Jag tycker att man ska ha ett regionalt synsätt på den här frågan, då känns det konstigt att utesluta oss.

Något datum för besked från Gryaab finns inte i

nuläget, men efter något av höstens styrelsemö­ten i september, oktober eller november kommer svar.

 ?? Bild: Emelie Asplund ?? Karin van der Salm, vd på Gryaab som driver Ryaverket i Göteborg som renar avloppsvat­ten från sju ägarkommun­er, (790 000 personer). Lilla Edet vill bli medlem i samarbetet och skicka avloppsvat­tnet dit.
Bild: Emelie Asplund Karin van der Salm, vd på Gryaab som driver Ryaverket i Göteborg som renar avloppsvat­ten från sju ägarkommun­er, (790 000 personer). Lilla Edet vill bli medlem i samarbetet och skicka avloppsvat­tnet dit.
 ??  ?? Hit till Ryaverket i Göteborg vill Lilla Edet skicka sitt avloppsvat­ten. Men i dagsläget är det osäkert om det går.
Hit till Ryaverket i Göteborg vill Lilla Edet skicka sitt avloppsvat­ten. Men i dagsläget är det osäkert om det går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden