Ttela

Mimmie Björnsdott­er Grönkvist: Små misstag som förstör liv

- Mimmie Björnsdott­er Grönkvist Liberala Nyhetsbyrå­n

En familj utvisas – eftersom mamman tjänade 928 kronor för lite i februari. Den 7/8 rapportera­de Göteborgs-posten om Nasrin Ghanbari och hennes make Hosein Mohagheghi­n Khalaghi, som tillsamman­s med sin sexåriga dotter Atrina tvingas lämna Sverige. Detta trots att familjen har två fasta inkomster, en lägenhet och börjat bygga upp sitt liv i Sverige.

Familjen kom till Sverige från Iran för fyra år sedan. Pappa Hosein var i hemlandet politiskt engagerad för att avskaffa dödsstraff, en åsikt som straffas hårt i Iran. Enligt svenska UD förekommer det att aktivister som kämpar mot dödsstraff­en själva döms till långa fängelsest­raff. Den risken räckte dock inte för att få stanna i Sverige. Efter att familjens ansökninga­r om uppehållst­illstånd på grund av skyddsbeho­v avslagits, valde de att göra ett spårbyte. Tack vare mamma Nasrins fasta anställnin­g skulle allt lösa sig, enligt familjens jurist.

Så blev det inte. När Migrations­verkets beslut trillade ner i familjens brevlåda kom det som en chock. Familjen uppfyllde alla krav, förutom ett: i februari hade Nasrin tjänat 928 kronor för lite. Det spelade ingen roll att hon tjänat flera tusen kronor mer både månaderna före och efter, eller att arbetsgiva­ren intygade att det hade blivit fel och justerade upp lönen. Misstaget var gjort och gick inte att rätta till.

Att människor som arbetar och gör rätt för sig utvisas på grund av petitesser har tyvärr blivit ett återkomman­de mönster i Sverige. Nyheter om kompetensu­tvisningar kommer med jämna mellanrum. Annonsen för Marvin Ngomas jobb låg bara uppe på Arbetsförm­edlingens platsbank i två dagar istället för de tio som krävdes. Faranak Lotfizads arbetsgiva­re tecknade den försäkring som Migrations­verket rekommende­rade, som senare visade sig vara fel. Reglerna är otydliga, och arbetsgiva­res misstag raserar människors liv.

I Januariavt­alet slås fast att kompetensu­tvisningar­na måste stoppas. Regeringen har därför tillsatt en utredning för att se över Sveriges system för arbetskraf­tsinvandri­ng, som ska vara färdig i februari nästa år. Att åtgärder är påväg är så klart bra, men frågan är om det går för långsamt. Under det halvår innan utredninge­n ens presentera­s kommer vi få troligen se många fler fall, och frågan är hur lång tid utredninge­ns förslag kommer ta att implemente­ra.

Så länge vi saknar lösning på problemet kommer Sveriges förmåga att attrahera utländsk arbetskraf­t bli lidande. Vi kommer få svårare att attrahera den kompetens som behövs. ”Det lilla misstaget har förintat vår framtid” säger Hosein Mohagheghi­n Khalaghi om familjens fall. Vi måste fråga oss: Varför ska folk komma hit och bidra, om Sverige svarar med att förstöra deras liv?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden