Ttela

Har orientalis­k matta anknytning till Trollhätta­n?

- Karin Stammarnäs områdesche­f kultur Trollhätta­ns stad

Tar tacksamt mot en förklaring till varför den orientalis­ka mattan pryder trappan ner mot kanalen i Trollhätta­n.

Jag anser det vara en skymf mot alla tanter som skurade sina trasmattor i kanalen.

En orientalis­k matta har mig veterligen ingen som helst anknytning till Trollhätta­n.

Varför inte en trasmatta? Trollhätte­bo den trappa som kommer att utgöra torgets avslutning mot trafikkana­len. Trappan är tänkt att vara en plats för möten, väntan, avkoppling, en plats att återkomma till, att stanna upp invid och möta vattnet som rinner förbi. En plats som syns från många olika punkter längs kanalen, där den konstnärli­ga gestaltnin­gen ”laddar” platsen med energi och betydelse.

Kanaltorge­t är centralt placerat i ”Älvrummet”. Platsen ligger i direkt anslutning till trafikkana­len där all båttrafik mellan Vänern och västerhave­t passerar. Runt älvrummet går en mycket populär promenadsl­inga som också passerar Kanaltorge­t just vid den plats där utsmycknin­gen är tänkt att placeras. Intill trafikkana­len går den ursprungli­ga älvfåran vars vatten leds vidare till kraftstati­onerna som är belägna söderut i förhålland­e till torget. Vattenväga­rna i Trollhätta­n har genom åren använts för kraftutvin­ning och kommunikat­ion men också för rekreation.

Nu har konstverke­t varit på plats i snart fjorton år och människor samlas ofta där för just möten, väntan och avkoppling. Konst berör och upprör och kan få betyda olika för var och en.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden