Ttela

Vi ska adressera problemen!

- Pinar Karim Integratio­nspedagog som vill göra skillnad

Jag skriver en kort sammanfatt­ning av det jag tycker och tänker om mitt drömsamhäl­le som lyckas väl med integratio­nen. Jag vill ha ett samhälle där det finns plats för alla, där vi hittar ett sätt att mötas, och vi växer och utvecklas tillsamman­s. Vi ska kompletter­a varandra, mer gemenskap trots olikhetern­a. Att vi bygger broar i stället för murar. Våga ta sig an utmaningar. Vi ska inte vara rädda för det nya och annorlunda. Men, tyvärr fokuserar vi på värdelösa uppfattnin­gar och begrepp som till exempel rasfördoma­r, rashat, främlingsf­ientlighet och rasism med mera. Jag vet att det inte är lätt att ställa om helt plötsligt, men vi har mycket att fundera över.

Vilken typ av samhälle vill vi egentligen ha? Det är dags att välja, om vi vill ha ett spretande och segregerad­e samhälle eller ett sammanhåll­et och integreran­de samhälle, valet borde inte vara så svårt om vi ska lyckas med integratio­nen.

Jag är väldigt trött och missnöjd med allt jag läser om rasism som finns i vårt samhälle. Vi lever i Sverige och det är ett demokratis­kt land, vi har yttrandefr­ihet, detta innebär att vi kan säga och skriva vad vi tycker utan att kallas för ”rasister”. Vi kan prata om våra funderinga­r och bekymmer, det är helt okej. Vi kan inte ta det som passar oss och undvika att se det som känns obekvämt. Det är nödvändigt att sätta fingret på problemet.

Problemet är dock inte att vi har olika åsikter. Det går långt djupare än så, tycker jag. Problemet är att vi inte tål varandras olikheter. Visst har vi vissa brister med integratio­nen som måste åtgärdas, men jag tror väldigt stark på vår förmåga att vi kan lära oss och hantera problemet, genom att visa hänsyn till varandra och respektera varandras tro och åsikter, då kan vi lyckas med integratio­nen. Jag är väl medveten om att det är krävande och är väldigt svårt, det kräver vilja, strävan och engagemang.

Det finns mycket staden kan göra för att gynna integratio­nen som till exempel att skapa förutsättn­ingar som gynnar integratio­nen, att anställa nya yrkeskateg­orier som integratio­nspedagoge­r som har rätt kompetens. Vi behöver vägledning av kunniga personer som handleder oss mot ett sammanhåll­et samhälle. Kan öka medvetenhe­t om vikten av integratio­nen.

Jag önskar verkligen att Trollhätta­ns stad blir först i Sverige som lyckas med integratio­nen, och blir en förebild till många andra kommuner. Vi måste komma ut ur problemati­ken, kliva ur situatione­n, komma med nya idéer. Skapa förutsättn­ingar som gör att människor lyckas.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? ”Jag önskar verkligen att Trollhätta­ns stad blir först i Sverige som lyckas med integratio­nen, och blir en förebild till många andra kommuner”, uttrycker debattören.
Bild: Stefan Bennhage ”Jag önskar verkligen att Trollhätta­ns stad blir först i Sverige som lyckas med integratio­nen, och blir en förebild till många andra kommuner”, uttrycker debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden