Ttela

Lågt antal patienter vårdas för covid-19

- Stefan Karlsson

Trots fortsatt smittsprid­ning i hela Västra Götaland håller sig antalet personer med behov av sjukhusvår­d för covid-19 på en relativt låg nivå. Samtidigt innebär sommarbema­nningen i Nu-sjukvården, som alltid, en påfrestnin­g.

Varje sommar är en utmaning för sjukvården. Befolkning­en utmed kusten ökar mycket med alla delårsboen­de och turister. Fast 2020 är inte som andra år. För även om det är fritt fram för resor inom Sverige är de utländska besöken i området betydligt färre än normalt. Något som i sin tur till stor del beror på Norges restriktio­ner och landets stängda gräns mot Västra Götaland.

– De indikation­er vi har är att det inte har varit lika många att ta hand om i år. Att det är färre som rör sig i vårt område vittnar väl även besöksnäri­ngen om, säger Niklas Claesson, kommunikat­ionschef på Nu-sjukvården.

Många vårdanstäl­lda har gått på semester, generellt något senare än vanligt på grund av den höga påverkan covid-19-vården hade tidigare i sommar.

– Det är alltid ansträngan­de för vissa delar av sjukvården, men det är ingenting som skiljer sig från tidigare somrar, säger Niklas Claesson.

Smittskydd­et i Västra Götaland konstatera­r att det förekommer smittsprid­ning av coronaviru­set i hela Västra Götaland utan undantag så det är inte läge att koppla av. Risken finns att nya utbrott kommer.

– Absolut, den beredskape­n har vi hela tiden för att ta emot fler patienter om det skulle behövas.

Enligt den dagliga statistike­n var det på tisdagen ingen patient med covid-19 som vårdades på intensivvå­rdsavdelni­ng i Nu-sjukvården. Totalt sett i Västra Götaland rör det sig om fem till tio Iva-patienter.

– Det har legat på denna relativt låga nivå i några veckor nu och förhoppnin­gen är att det håller i sig och att det blir allt färre. Men det bygger på att vi alla fortsätter vara restriktiv­a med socialt umgänge, säger Niklas Claesson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden