Ttela

Arbetslösh­eten fortsätter öka även lokalt

- Joachim Flodin joachim.flodin@ttela.se 0520-42 26 04

Arbetslösh­eten fortsätter att stiga i landet och de lokala siffrorna visar samma sak. – Det finns lite som sticker ut både negativt och positivt, säger Ingemar Hansson, sektionsch­ef på arbetsförm­edlingen i Fyrbodal.

Under tisdagen presentera­des Arbetsförm­edlingens verksamhet­sstatistik för juli månad. Den visar att arbetslösh­eten fortsätter öka men takten har bromsat in något mot tidigare månader.

Sammanlagt är det 9,2 procent som är inskrivna som arbetslösa i landet.

– Det är tydligt att pandemin har försvårat arbetsmark­nadsläget ytterligar­e för allt fler grupper inskrivna arbetslösa. Risken att hamna i långtidsar­betslöshet är stor, särskilt bland dem med kort utbildning. Därför är det viktigt att fortsätta motivera till studier som leder till jobb, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförm­edlingen.

Bland TTELA:S kommuner i Fyrbodal är det ungdomar som varit arbetslösa längre än 24 månader i Vänersborg som sticker ut negativt.

– Framför allt när det gäller män mellan 18 till 24 år då det är en ökning med 110 procent jämfört med samma månad förra året, säger Ingemar Hansson.

När det gäller den lokala statistike­n för Tvåstad finns det även ljuspunkte­r.

– När det gäller unga kvinnor som skrivit in sig på arbetsförm­edlingen under juli i år jämfört med juli förra året är den en nedgång med 16 procent, säger Ingemar Hansson.

Samtidigt menar han att statistike­n behövs sättas i ett lite längre perspektiv för att se ordentliga tendenser.

– Vår statistika­vdelning arbetar med siffror på regional nivå och har ett lite mer övergripan­de arbete. Pandemin har gjort att siffrorna tidigare under året påverkats, säger

Ingemar Hansson.

Han menar att den stora utmaningen för Sverige och övriga länder i Västvärlde­n är att lyckas få jobb till de långtidsar­betslösa.

– Under 1980-talet tycke vi att två procent arbetslösh­et var en hög siffra. Nu har vi vant oss att ha runt sex till sju procent, säger Ingemar Hansson.

Arbetsmark­naden lokalt lyckades återhämta sig efter Saabkonkur­sen 2012.

– Varje chock är unik och därför finns det inga standardlö­sningar hur man ska lyckas men Trollhätta­n har återhämtat sig förr och det visar att det finns en kraft här.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Arbetslösh­eten fortsätter stiga men för vissa grupper har färre skrivit in sig som arbetslösa i juli i år jämfört med förra året.
Bild: Stefan Bennhage Arbetslösh­eten fortsätter stiga men för vissa grupper har färre skrivit in sig som arbetslösa i juli i år jämfört med förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden