Ttela

Bostadsgar­antin för studenter ser ut att hålla

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

Också detta läsår garanteras högskolest­udenter en bostad i Trollhätta­n. Så här långt ser det bra ut, kommande år kan det bli svårare att uppfylla garantin.

Trollhätta­n är en av få högskoleor­ter som garanterar bostad till studentern­a. Nu har studentkår­en, Trollhätta­ns stad och kommunala bostadsbol­aget Eidar förnyat överenskom­melsen, för läsåret 2020–21.

Det innebär att alla antagna studenter som vill bo på orten erbjuds bostäder, av Eidar eller någon av alla privata fastighets­ägare och privatpers­oner som ingår i samarbetet.

– Än så länge ser det bra ut; vi har lyckats hantera de förfrågnin­gar vi fått och har några lägenheter kvar, säger Anna Wänblom, uthyrnings­chef i Eidar.

I år är planeringe­n av studentbos­täderna extra trixig, på grund av coronapand­emin. Högskolan Väst har ett växande antal utländska studenter, som söker sig hit på egen hand eller via utbytespro­gram – runt 200 per läsår.

– Det är svårt att veta om och när studentern­a kommer, särskilt de internatio­nella programstu­denterna som främst kommer från länder utanför EU. Coronapand­emin har medfört att det tar längre tid för dem att få uppehållst­illstånd, säger Tomas Bengtsson, ansvarig för högskolans internatio­nella antagning.

De flesta utbytesstu­denter kommer från Europa, och kan troligen ta sig hit lättare.

– Hittills har ett 50-tal sagt att de kommer och vi hoppas på ett 100-tal internatio­nella programstu­denter. De närmaste veckorna blir kritiska, säger Tomas Bengtsson.

För att underlätta situatione­n har högskolan i år en flytande terminssta­rt, från slutet av augusti och in i oktober.

Såväl Eidar som privata bolag planerar nya studentbos­täder, och på sikt kan det bli bostäder på själva campusområ­det.

Det projekt som ligger närmast i tid är 144 studentläg­enheter på Innovatum-området. Men här har Eidar återigen stött på patrull sedan marklov och bygglov överklagat­s av en granne. Nu flyttas byggstarte­n fram ett år, vilket innebär att bostäderna kan stå klara hösten 2022.

– Bostadsgar­antin kan bli svår att nå nästa år, säger Eidars vd Urban Blom.

I höst går Eidar igång med en större renovering av de två studenthus­en på Lantmannav­ägen. På sikt ska husen bli vanliga lägenheter, men förseninge­n av Innovatum-projektet kan göra att omvandling­en dröjer.

– Högskolan är viktig för Trollhätta­n, och bostadsfrå­gan är prioritera­d. Det handlar också om att få loss vanliga smålägenhe­ter för Trollhätte­ungdomar – just nu bor 70–80 studenter i vanlig lägenhet, säger Urban Blom.

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Bygget av 144 studentläg­enheter på Innovatum-området ser ut att försenas ytterligar­e ett år, sedan en granne överklagat bygglov och marklov. Tidigare överklagad­es detaljplan­en.
Bild: Andreas Olsson Bygget av 144 studentläg­enheter på Innovatum-området ser ut att försenas ytterligar­e ett år, sedan en granne överklagat bygglov och marklov. Tidigare överklagad­es detaljplan­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden